Święta to czas, w którym każda chwila jest na wagę złota, a każda pomoc w kuchni opcją bardzo pożądaną To także czas, w którym obok tradycyjnych świątecznych dań, testujemy nowe przepisy zdobywające serca całej rodziny. W tym roku niech ta Wielkanoc upłynie pod znakiem zdrowego, wiosennego jedzenia, wykonanego z łatwością, dzięki sprzętom kuchennym, które powoli stają się absolutnym 'must have’ każdej pani domu. Zaskocz wszystkich przełamaniem klasyki potrawami z naszych przepisów, a na następnego 'zajączka’ pół rodziny zapragnie mieć wyciskarkę. To co? Do dzieła!

Ciasto marchewkowe

ciasto-marchewkowe-dobrewyciskarkiSkładniki:

250g pulpy po soku z marchewek
130g mąki
120g cukru
2 jajka
4 łyżki oleju kokosowego bezwonnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon, kardamon i szczypta kakao do smaku
biała czekolada

Wykonanie:

W misce wymieszaj mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, dodaj jajka, cukier i olej. Wymieszaj wszystkie składniki razem, na końcu dodaj pulpę marchewkową i posiekane orzechy, wymieszaj ponownie. Przełóż ciasto do blaszki i piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Możesz polać gorącą rozpuszczoną białą czekoladą.

Sos żurawinowy do mięs

Składniki: 

500 g suszonej żurawiny 250 ml soku z żurawiny (niesłodzonego)
500 ml wody
1 pomarańcza
4 łyżki cukru (lub według uznania)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
4 goździki

Wykonanie:

Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Dolać świeżo wyciśnięty sok żurawinowy, dosypać cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i goździki. Wszystko gotować do napęcznienia żurawiny i wyparowania 2/3 płynu. Usunąć goździki i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek i skórek). Przełożyć do garnka, dodać skórkę startą z pomarańczy, imbir, chili, gałkę muszkatołową i cynamon. Smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając przez około 10-15 minut do zgęstnienia i połączenia się smaków. Przed podaniem wystudzić. Można przechowywać w czystym słoiku w lodówce do tygodnia.

Wegański smalec

Składniki: 

słoik oleju kokosowego
2 małe cebule
3 jabłka ze skórką
siemię lniane
pestki słonecznika
czarnuszka
sól
pieprz i tymianek

Wykonanie:

Upraż nasiona słonecznika i siemię lniane na złoty kolor. Przesyp do miseczki żeby ostygły. Cebulkę zrumień na łyżce oleju kokosowego i dodaj pokrojone w kostkę jabłko. Podsmaż chwilę mieszając. Wszystkie ‚gorące” składniki przełóż do miseczki. Wymieszaj wszystkie składniki i powoli dodaj po łyżce oleju kokosowego tak, by smalec był gęsty.  Wstaw smarowidło do lodówki na parę godzin by zgęstniało. Idealny do pieczywa i kanapek z mięsem i chrzanem.

Zielona zupa Awokado zamiast ciężkostrawnego żuru

dobre-wyciskarki-zupa-awokadoDo zupy dla czterech osób należy przygotować:

1 dojrzałe i miękkie awokado
pęczek szpinaku
3 laski selera naciowego
1 ogórek
pieprz
szklanka wody

Wykonanie:

Praca przy sporządzaniu tej zupy sprowadza się do dokładnego umycia składników oraz obrania awokado ze skórki. Najlepiej robić to przy pomocy łyżki, po wcześniejszym przepołowieniu i wyjęciu pestki. Wszystkie składniki dodajemy do wyciskarki, dolewamy szklankę wody, doprawiamy pieprzem i już po chwili możemy cieszyć się pyszną i zdrową zupą. Możemy ją lekko podgrzewać, jednak nie gotować. Przed podaniem zupę można posypać prażonymi pestkami słonecznika.

Pascha Wielkanocna

Składniki:

1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
5 żółtek
50 g SMAŻONEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ
50 g orzechów włoskich lub obranych migdałów
50 g suszonych fig lub moreli
100 g rodzynek
opcjonalnie 1 łyżka alkoholu

Wykonanie:

Miękkie masło ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny na puszysty biały krem. Cały czas cierpliwie ubijając dodawać po jednym żółtku.
Zmielić twaróg w wyciskarce z założonym sitem do lodów. Dodać smażoną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały i posiekane figi lub morele oraz rodzynki (wcześniej można je zalać alkoholem i namoczyć, następnie w razie potrzeby odsączyć). Wszystko delikatnie wymieszać.
Ustawić duże sito na misce, do którego będzie mogła zbierać się płyn. Sito wyścielić podwójnie złożoną gazą. Wyłożyć masę serową do sitka, zawinąć wystające brzegi gazy na wierzch, przykrywając masę serową.
Położyć na wierzch talerzyk i ustawić na nim jakieś obciążenie aby docisnąć ser. Wstawić do lodówki na całą noc. Wyłożyć paschę na paterę lub talerz, usunąć gazę i udekorować.

Sok na lepsze trawienie

Składniki:

pół buraka
3 jabłka
marchewka
szczypta pieprzu cayenne

Wykonanie:

Wszystko wycisnąć i dodać małą szczyptę pieprzu.

 

Niech te święta upłyną w radosnej, rodzinnej atmosferze, a wielkanocny stół ugina się od zdrowych i pysznych potraw.

Wesołych świąt Wielkanocnych życzy ekipa DobreWyciskarki.pl