Nadszedł sezon na arbuzy, a wraz z nim półki sklepowe uginające się pod ciężarem tych pysznych owoców. Dlaczego warto jeść arbuzy i co można z nich zrobić, dowiecie się z dzisiejszego wpisu.

Arbuz składa się w 92 procentach z wody i jest niezastąpionym owocem w gorące, letnie dni. Arbuzem można najeść się i napić jednocześnie, lecz czy jest to owoc wartościowy pod względem zawartości witamin i minerałów? Otóż nie. Arbuz zawiera znikomą ilość składników odżywczych, jednak ten fakt nie dyskwalifikuje go w kategorii zdrowego żywienia. Jego głównym atutem jest bogata zawartość przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, luteina, kryptoksantyna i likopen, które chronią cały organizm przed wolnymi rodnikami i nowotworami. Dodatkowo miąższ arbuza działa moczopędnie, dlatego polecany jest podczas chorób pęcherza i nerek.

Arbuz często jest nazywany owocem wszystkich odchudzających, ponieważ zawiera niewiele kalorii oraz poprawia przemianę materii. Ponadto działa wspomagająco na układ krążenia, a także na… potencję! To dzięki cytrulinie arbuz może zwiększać popęd seksualny, rozluźniać naczynia krwionośne, jednocześnie udrożniając przepływ krwi.

Według badań mężczyźni powinni zjeść przynajmniej sześć plasterków arbuza, aby uzyskać ten sam efekt, który daje jedna tabletka viagry. Jak twierdzi Bhimu Patil, dyrektor Texas A&M University’s Fruit and Vegetable Improvement Centre – arbuz może być stosowany zarówno w celu zapobiegania, jak i leczenia problemów z erekcją.

Poradnik zdrowie

 

Prócz wartości, które działają na cały organizm od środka, arbuz posiada również cudowne właściwości dające efekty „na zewnątrz”. Jest sekretem młodości Azjatek – wielbicielek naturalnej pielęgnacji. Jedzenie jego soczystego miąższu opóźnia procesy starzenia, dzięki witaminie A zwiększa sieć naczynek krwionośnych, co skutkuje dotlenieniem skóry i jej promiennym wyglądem.

Sposoby na arbuza

Jak wykorzystać arbuza? Oczywiście w 100 procentach! (bez skóry, wiadomo) Z miąższu 1 średniego arbuza można wycisnąć nawet 3 litry soku, który idealnie schłodzi w gorące dni. Arbuz to również wyśmienity dodatek do smoothie i drinków. Działa niczym naturalny izotonik. Napoje na bazie arbuzowego soku mają świeży, lekko ogórkowy posmak i są niezastąpione na plaży i podczas grilla z przyjaciółmi.

arbuzowe-smoothie-dobrewyciskarkiSmoothie arbuzowe

Do blendera próżniowego wrzucamy 400 gram pokrojonego i obranego ze skóry arbuza, 6 truskawek, łyżeczkę soku z cytryny i 40 ml gazowanej wody mineralnej. Wszystko blendujemy próżniowo, a następnie przelewamy do szklanki wypełnionej lodem.

Arbuz – mango

Do blendera próżniowego wrzucamy 6 truskawek, jedno obrane i pokrojone mango, 500 gram arbuza i łyżeczkę miodu naturalnego. Wszystko blendujemy i podajemy w szklance z grubym dnem.

Sok orzeźwiający

500 gram arbuza obieramy i wrzucamy do wyciskarki wolnoobrotowej, następnie dodajemy pół obranej limonki i 500 gram obranego, zielonego melona. Sok idealny do grilla!

Sok ogórkowo arbuzowy

Pół długiego ogórka obieramy ze skóry i przepuszczamy przez wyciskarkę. Dodajemy 300 gram arbuza i 200 gram żółtego melona. Przelewamy do wysokiej szklanki napełnionej lodem. Do letniego śniadania na werandzie – jak znalazł!