Dokładnie tak w dwóch słowach można opisać dietę opartą na żywności sirtfood. Wielu dietetyków określa ją nie tyle mianem radykalnej diety, a sposobem żywienia i stylem życia.
Opracowana przez brytyjskich specjalistów nauk o żywieniu, dieta polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów wysoko przetworzonych oraz ograniczeniu kaloryczności, wraz ze spożyciem specjalnych zielonych koktajli, które są bogate w aktywatory sirtuin. Przygotowaliśmy 2 wersje koktajlu, po to by urozmaicić dietę. Znajdziesz je na końcu artykułu.
Podstawą diety są produkty spożywcze bogate w polifenole, uważa się je za niezwykle korzystne dla zdrowia zwłaszcza ze względu na zdolność do aktywowania sirtuiny, czyli białek, które przyspieszają metabolizm i sprzyjają spalaniu tkanki tłuszczowej. Sirtuiny odgrywają dużą rolę w procesach starzenia i regulacji długości życia. Uczestniczą w replikacji i naprawie uszkodzonego materiału genetycznego, dezaktywują wolne rodniki, a także w odpowiednich warunkach spowalniają procesy starzenia.
Twórcy diety zapewniają, że stosowanie diety sirtfood spowoduje szybką utratę masy ciała, przy jednoczesnym zachowaniu masy mięśniowej, co jest kluczowe w budowaniu zdrowej sylwetki.
Ogromną zaletą diety jest jej prostota, jasne zasady z łatwością wprowadzisz do swojego życia:
- regularność posiłków, z zachowaniem co najmniej 1,5 godzinnej przerwy między posiłkami,
- ostatni posiłek powinien być spożyty najpóźniej o godzinie 19:00,
- najistotniejsze w diecie sirt są produkty, które należy włączyć do codziennego jadłospisu np. papryczka chili, kapary, kakao, kawa, oliwa z oliwek, zielona herbata,jabłka, owoce cytrusowe, jarmuż, lubczyk, daktyle, czerwona cebula, czerwone wino, rukola, soja, truskawki, kurkuma czy orzechy włoskie,
- rezygnacja ze słodyczy, gotowych dań, żywności typu fast food, kostek rosołowych, potraw z białej mąki.
Dieta składa się z trzech etapów, jednak po zakończeniu diety zachęca się do dalszego włączania do jadłospisu produktów sirtfoods i charakterystycznego zielonego soku, z którego dieta jest znana.
Etap I
Trwa 7 dni, przez pierwsze 3 dni kaloryczność posiłków ogranicza się do 1000 kcal, w tym czasie wypijasz 3 zielone soki i zjadasz 1 stały posiłek. Następnie przez kolejne 4 dni kaloryczność wzrasta do 1500 kcal, których dostarczają 2 soki i 2 stałe posiłki,
Etap II
Trwa 14 dni, już na tym etapie nie ma restrykcyjnych wskazań kalorycznych; najważniejsze iest spożywanie 1 koktajlu i 3 posiłków opartych o produkty bogate w polifenole
Etap III
Rozpoczyna się po upływie 3 tygodni od momentu wprowadzenia diety SIRT, na tym etapie nie należy się koncentrować na kaloryczności i proporcjach makroskładników odżywczych w diecie, ale na wybieraniu jak najlepszych produktów dla zdrowia. Dziennie powinno się spożyć 3 stałe posiłki obfitujące w polifenole i 1 zielony sok.
Niewiele diet jest zgodnych z zasadami zdrowego odżywiania. Dieta sirtfood może być stosunkowo bezpiecznym sposobem żywienia, bogatym w różnorodne składniki odżywcze. Warto pamiętać, aby oprócz włączania do diety produktów sirtfood, na talerzu znalazły się pełnoziarniste zboża, strączki, chude ryby i mięso oraz źródła zdrowych tłuszczów (np. siemię lniane czy awokado). Tylko wtedy optymalnie wykorzystamy potencjał diety.
Jak już wspomnieliśmy na wstępie, kluczowym elementem diety jest picie soku. Przygotowaliśmy 2 przepisy, po to by uniknąć monotonii i nudy. Idąc za wskazówkami twórców diety, oparliśmy je o warzywa bogate w polifenole. Wszystkie składniki miksujemy razem.
Zielony koktajl wersja 1
- 75g jarmużu,
- 30g rukoli,
- 5g natki pietruszki,
- 150g selera naciowego,
- 1/2 jabłka,
- sok z 1/2 cytryny.
Zielony koktajl wersja 2
- 2 ogórki gruntowe,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 5 g natki pietruszki,
- 1 jabłko,
- 1/2 cytryny,
- 2 krople np. oleju lnianego,
- 1∕3 szklanki naparu z zielonej herbaty lub wody.