O żurawinie słyszał już każdy. Czerwone, okrągłe owoce są powszechnym dodatkiem do różnych potraw. Poznaj jej dobroczynne działanie na cały organizm, zasmakuj w innych postaciach i zaproś ją do swojej kuchni w sezonie, w którym jest najlepsza i najbardziej wartościowa.

42275641 - fresh cranberry juice

Jesień to pora roku obfitująca w sezonowe dobroci. Mimo szarości za oknem, ryneczki i sklepy warzywne przyciągają oko kolorami i zróżnicowanym asortymentem. Jednym z najlepszych jesiennych „sezonowców” jest żurawina. Jej lecznicze właściwości od wieków były cenione przez naszych przodków. Kiedy październikowe spadki temperatury powodowały pierwsze oznaki przeziębienia, jedzono ją dla poprawy odporności. Jednak za najważniejsze działanie żurawiny uważa się łagodzenie objawów zapalenia pęcherza.

We współczesnych badaniach naukowych wykazano, że w owocach żurawiny zawarte są związki o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Dodatkowo charakteryzują się one niespotykaną budową chemiczną, dzięki której bakterie nie mogą wniknąć do przewodu moczowego.

Dodatkowo żurawina zwalcza bakterie odpowiedzialne za wrzody żołądka i dwunastnicy, usprawnia pracę przewodu pokarmowego i reguluje przemianę materii. Osoby cierpiące na wysoki poziom cholesterolu powinny codziennie spożywać żurawinę, ponieważ działa jak swoisty zabójca „złego” cholesterolu, podwyższając ten „dobry”, potrzebny do poprawnego działania organizmu. Jej czerwone owoce w szczególności polecane są kobietom w ciąży, unikającym lekarstw, a często cierpiącym na zapalenia dróg moczowych. Ponadto wspomaga leczenie nerek i infekcji układu moczowego. Należy jednak pamiętać, że osoby cierpiące na kamienie nerkowe nie powinny spożywać jej w dużych ilościach ze względu na obecność szczawianów,które mają tendencje do krystalizacji i przyczyniają się do powstawania kamieni.

Te małe czerwone owoce najczęściej polecane są osobom na diecie, ponieważ usuwają toksyny z organizmu i przyśpieszają przemianę materii, co powoduje ograniczenie zaparć, tak często występujących przy niskokalorycznych dietach wyszczuplających. Panie z menopauzą pokochają zbawienne działanie żurawiny, chociażby za to, że uśmierza uderzenia gorąca i redukuje wolne rodniki – a co za tym idzie, przedłuża młodość organizmu, dodaje sił witalnych i poprawia jakość skóry.

Żurawina to naturalny antybiotyk

33698711 - ripe cranberries for backgroundWielokrotne badania wykazały, że żurawina zapobiega rozwojowi zarazków i niszczy aż 80% bakterii odpornych na antybiotyki. Profilaktyczne spożywanie żurawiny zwiększa odporność, leczy przeziębienia a nawet zabija bakterie odpowiedzialne za grzybicę skóry i paznokci. Zmniejsza ryzyko powstawania płytki nazębnej, odkaża gardło i wspomaga w walce z chorobami górnych dróg oddechowych. Jest także skarbnicą witamin C i A oraz żelaza, jodu, magnezu i wapnia. Jest niskokaloryczna, ale tylko kiedy w przetworzonej formie nie zawiera cukru. Jej kwaśny smak nie każdemu może przypaść do gustu, więc możemy ją kupić także w formie suszonej – słodszej.

 

Przepisy na żurawinę

Żurawina jest ponadczasowa i stanowi dodatek do większości dań. Może posłużyć, jako pyszny sos do pieczonego mięsa, dodatek do ciasta, dżem do deseru, a także pyszny składnik porannej owsianki. Możemy z niej wycisnąć sok, zrobić napar i syrop.

Sok z żurawiny na zimę

0,5kg żurawiny
0,5kg cukru trzcinowego

Z żurawiny wyciskamy sok w wyciskarce, przelewamy do garnuszka z cukrem, gotujemy 10 minut i przelewamy do wysterylizowanej buteleczki, którą pasteryzujemy

>>>Zobacz też Pasteryzacja soków z wyciskarki

Sok z jabłek, marchewki i żurawiny

3 Marchewki
2 Jabłka
Garść świeżych owoców z żurawiny

Wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę i otrzymujemy pomarańczowo-czerwony sok 🙂

Pudding chia z żurawina

2 łyżki świeżej żurawiny
2 łyżki nasion chia
100 ml mleka krowiego lub roślinnego

Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Chia zalewamy mlekiem, odstawiamy do lodówki na godzinę, co jakiś czas mieszając. Po godzinie żurawinę odsączamy i blendujemy. Do szklanki przekładamy chia na zmianę z żurawiną.

Sos żurawinowy do potraw

500 g suszonej żurawiny
250 ml soku z żurawiny (niesłodzonego)
500 ml wody
1 pomarańcza
4 łyżki cukru (lub według uznania)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
4 goździki

Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Dolać świeżo wyciśnięty sok żurawinowy, dosypać cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i goździki. Wszystko gotować do napęcznienia żurawiny i wyparowania 2/3 płynu. Usunąć goździki i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek i skórek). Przełożyć do garnka, dodać skórkę startą z pomarańczy, imbir, chili, gałkę muszkatołową i cynamon. Smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając przez około 10-15 minut do zgęstnienia i połączenia się smaków. Przed podaniem wystudzić. Można przechowywać w czystym słoiku w lodówce do tygodnia.

Źródła
Kuchnia szeroko otwarta
Wywiad z Katarzyną Łaciną, doradcą żywieniowym z Centrum Dietetycznego Nutri-Med