Choroba Hashimoto jest to przewlekłe limfocytarne (autoimmunologiczne) zapalenie tarczycy. Występuje, aż 6 razy częściej u kobiet, niż u mężczyzn. Zwykle atakuje dojrzałe kobiety, nie jest to jednak reguła. Zdarzają się zachorowania u młodych kobiet oraz u dzieci.

Szczególnie zagrożone wystąpieniem hashimoto są osoby z cukrzycą typu 1 oraz te, u których w rodzinie występowały choroby tarczycy. Czynnikiem wyzwalającym chorobę często jest osłabienie odporności powstałe z przewlekłego stresu, problemów psychicznych, przemęczenia lub infekcji. Duży wpływ na wystąpienie Hashimoto maja też niewłaściwe żywienie, nieprawidłowa aktywność fizyczna oraz używki.

Objawy występujące przy Hashimoto to:

  • ciągłe zmęczenie,
  • senność,
  • kłopoty z koncentracją i pamięcią,
  • wahania nastrojów,
  • marznięcie,
  • obfite miesiączki,
  • sucha skóra, szczególnie na łokciach i kolanach, suche, nadmiernie łamliwe paznokcie,
  • łamliwe i wypadające włosy,
  • zaparcia,
  • bóle mięśni i stawów,
  • podwyższony poziom cholesterolu,
  • nieuzasadnione tycie,
  • depresja.

W przypadku Hashimoto nie ma leków, które poprawiłyby działanie układu odpornościowego i wyeliminowały chorobę. Dlatego leczenie polega tylko na usuwaniu skutków, nie przyczyny schorzenia. Ważnym elementem wspomagającym leczenie choroby Hashimoto jest odpowiednia dieta. Istotne w tym przypadku jest wyeliminowanie z naszych posiłków produktów prowadzących do zakwaszania organizmu. Najlepiej więc ograniczyć spożywanie mięsa, cukru, mąki i produktów wysoko przetworzonych. Powinniśmy stosować  zdrową, zróżnicowaną dietę, z dodatkiem elementów śródziemnomorskich.

W naszym  jadłospisie powinny znaleźć się oleje roślinne (olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek) bogate w kwasy tłuszczowe omega–3 i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie polecany jest olej kokosowy. Olej kokosowy przyspiesza spowolniony przez niedobór hormonów metabolizm. Poprawia pracę organów wewnętrznych, wspomaga trawienie. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym pomagają poprawić wrażliwość insulinową i obniżają poziom cukru we krwi.

Przepis na koktajl z olejem kokosowym

Składniki:

  • garść jarmużu
  • 1 ogórek
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • marchew
  • jabłko

Owoce i warzywa wycisnąć w wyciskarce i na koniec dodać płynny olej kokosowy i wymieszać.

W  diecie osoby chorej na Hashimoto powinno się znaleźć dużo warzyw i owoców. Są one źródłem witamin i przeciwutleniaczy, hamujących stan zapalny. Potrzebnych do prawidłowej konwersji hormonów T4 do T3. Szybko się wchłaniają, nie obciążając układu pokarmowego.

Sok z buraka i marchwi

Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 burak
  • 1/2 ananasa
  • 2 łodygi selera
  • 1 jabłko

Wszystkie składniki wycisnąć w wyciskarce do soków.

Ogórkowa moc zdrowia

Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • 2 łodygi selera
  • 1 marchew
  • 1 limonka
  • 1 zielone jabłko
  • garść mięty

Wszystkie składniki wycisnąć w wyciskarce do soków.

Zdrowy owocowy

Składniki:

  • 120 g świeżego ananasa
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 dojrzałe kiwi
  • garść świeżego szpinaku

Wszystkie składniki wycisnąć w wyciskarce do soków.

Przygotowując nasze posiłki pamiętajmy o cennych właściwościach zielonych warzyw liściastych.  Jest to bogactwo magnezu i siarki. Dwóch niezbędnych składnikow dla walki z Hashimoto w naszym jadłospisie powinno znaleźć się takie warzywa jak: jarmuż, szpinak, natka pietruszki, rukola oraz wszystkie rodzaje sałat.

Zielony koktajl

Składniki:

  • 1 szklanka liściastych zielonych warzyw
  • 1 banan
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łodyga selera
  • 1 pietruszka
  • 1 ogórek
  • garść świeżej bazylii

Wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę.

Istotnym składnikiem diety Hashimoto jest najzdrowszy owoc jagodowy na świecie czyli aronia. Posiada ona właściwości antyoksydacyjne,  zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Regularne picie soku zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi. Dbałość o unormowanie poziomu cukru we krwi jest bardzo ważna przy chorobach tarczycy.

Koktajl z aronią

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 2 garście mrożonej aronii
  • 0,5 cm Imbiru

Składniki wrzucamy do blendera. Wszystko miksujemy do uzyskania kremowego koktajlu.

Z uwagi na to, że z chorobą Hashimoto wiąże się zjawisko tzw. zespołu jelita przesiąkliwego, do wspomagania leczenia zalecane są probiotyki. Pomagają przywrócić prawidłową florę bakteryjną. Dostarczają także sporo witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Do naturalnych probiotyków zaliczamy tak zwane kiszonki. Najzdrowsze są kiszonki wykonane samodzielnie,

Proces leczenia Hashimoto powinniśmy wspomagać zdrową, zbilansowaną dietą, która dostarczy nam wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych oraz spowolni proces zapalny w organizmie. Nie zapominajmy jednak, że przewlekłe zapalenie tarczycy jest poważną chorobą. Dieta powinna być  przeprowadzona pod nadzorem lekarza lub dietetyka.