
Zbawienny wpływ kapusty
Kapusta warzywo, które jest silnie zakorzenione w tradycji kulinarnej, jednak przez lata w Polskiej kuchni kapusta była wykorzystywana w ograniczony sposób i nie zawsze wykorzystywaliśmy jej wszystkie walory. Zazwyczaj nasze mamy i babcie używały jej wyłącznie do...
czytaj dalej
Dieta Sirtfood – dieta Adele. Przepis na zdrowy i piękny wygląd.
Dokładnie tak w dwóch słowach można opisać dietę opartą na żywności sirtfood. Wielu dietetyków określa ją nie tyle mianem radykalnej diety, a sposobem żywienia i stylem życia. Opracowana przez brytyjskich specjalistów nauk o żywieniu, dieta polega na wykluczeniu z...
czytaj dalej
Selerowa odnowa – na zdrowie!
Sok z selera od miesięcy zyskuje na swojej popularności i nic w tym dziwnego. Za chwilę przekonasz się o tym, gdy przeczytasz jak wiele wspaniałych właściwości zawiera i jak bardzo może pomóc Ci w zdrowym i pięknym funkcjonowaniu organizmu. Sok z selera polecany...
czytaj dalej
Detox przedsylwestrowy, czyli 3 dni na przyśpieszenie metabolizmu.
Po świątecznej uczcie z przykrością stwierdzamy, że do Sylwestra pozostały 3 dni, a sukienka kupiona specjalnie na noworoczną imprezę nie leży tak, jak powinna. Uczucie pełności, niechęć do wychodzenia z domu, zapinanie paska na pierwszą dziurkę - znamy to. Jaka jest...
czytaj dalej
Jesienny must have: Żurawina.
O żurawinie słyszał już każdy. Czerwone, okrągłe owoce są powszechnym dodatkiem do różnych potraw. Poznaj jej dobroczynne działanie na cały organizm, zasmakuj w innych postaciach i zaproś ją do swojej kuchni w sezonie, w którym jest najlepsza i najbardziej...
czytaj dalej
Dieta płynna – sposób na detoks organizmu
Dla większości z nas przyjmowanie płynnych pokarmów brzmi nienaturalnie. Tymczasem każdy niemal codziennie dostarcza organizmowi posiłków w tej formie – czy to w postaci naturalnych soków lub zup. Jadłospis diety płynnej nie musi być skomplikowany, może być jednak...
czytaj dalej
Majowa pokrzywa – na zdrowie!
Znana ze swoich parzących liści jest rośliną rozprzestrzenioną prawie na całym wiecie. Ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia, które znane są od wieków. Starożytni Rzymianie leczyli nią reumatyzm i artretyzm, Kopernik problemy z nerkami, a Niemcy i Rosjanie...
czytaj dalej
Wielkanocne inspiracje na dania z wyciskarki
Święta to czas, w którym każda chwila jest na wagę złota, a każda pomoc w kuchni opcją bardzo pożądaną To także czas, w którym obok tradycyjnych świątecznych dań, testujemy nowe przepisy zdobywające serca całej rodziny. W tym roku niech ta Wielkanoc upłynie pod...
czytaj dalej
Odżywcze maseczki z pulpy po soku
Wielu z Was pyta jak można wykorzystać pulpę powstałą podczas wyciskania soku. Kiedy tylko pojawi się u nas jakiś pomysł jak wykorzystać tą niezbyt apetycznie wyglądającą, ale jednak posiadającą wartości odżywcze, masę dzielimy się nim z Wami. Były już muffinki z...
czytaj dalej
Masło orzechowe z wyciskarki – pycha!
Kto z nas nie zna tego aksamitnego kremu ze zmielonych orzechów? Ten amerykański przysmak na dobre zagościł w naszych kuchniach i cieszy się dużą popularnością jako przekąska, dodatek do pieczywa czy smakołyk. Jednak warto pamiętać, że masło „sklepowe” to często...
czytaj dalej