Czy wiesz, że nie musisz wyrzucać pulpy pozostałej po przygotowaniu mleka migdałowego w wyciskarce? Zobacz naszą propozycję na pyszne ciasteczka migdałowe.

Po przygotowaniu zdrowego i przede wszystkim naturalnego mleka migdałowego (polecamy je wszystkim, którzy nie mogą spożywać laktozy) pozostaje pulpa. Często ją wyrzucamy z powodu braku pomysłu na jej wykorzystanie. Dlatego spiesząc Wam z pomocą zamieszczamy prosty i przede wszystkim smaczny przepis na ciasteczka migdałowe. Smacznego 🙂

Składniki:

– pulpa migdałowa (ok. 1 szklanki),
– 3 łyżki płatków owsianych,
– 2 łyżki otrębów np. pszennych,
– 1 łyżka czarnego sezamu,
– 3 łyżki mąki pszennej,
– 1 jajko,
– 100g rozuszczonego (wystudzonego) masła,
– 4 łyżki cukru (może być ksylitol),
– pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.

2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

3. Na papierze do wypieków uformuj ciasteczka o średnicy ok. 7cm i grubości ok. 0,5cm.

4. Ciasteczka piecz w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po ostydzeniu ciasteczka są gotowe do spożycia.

Przed wstawieniem do piekarnika możesz posypać ciasteczka dowolnymi bakaliami (np. pokrojonymi suszonymi morelami, żurawiną), pestkami słonecznika itp.

SMACZNEGO 🙂