Czy wiesz, że nie musisz wyrzucać pulpy pozostałej po wyciśnięciu soku z dyni?

Po przygotowaniu zdrowego soku z dyni pozostaje pulpa. Często ją wyrzucamy z powodu braku pomysłu na jej wykorzystanie. Dlatego spiesząc Wam z pomocą zamieszczamy smaczny przepis na gofry z wykorzystaniem pulpy dyniowej. Smacznego 🙂

 

SUCHE SKŁADNIKI:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka zmielonego imbiru
– 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

 

MOKRE SKŁADNIKI:
– 3 jajka
– 1 i 1/3 szklanki mleka
– 1/4 szklanki syropu klonowego (możesz zastąpić miodem)
– 3 łyżki topionego masła
– 1 szklanka pulpy dyniowej

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj suche składniki. W drugim naczyniu wymieszaj jajka, mleko, syrop klonowy i roztopione masło, a następnie dodaj dyniową pulpę.
Dodaj mokre składniki do suchych składników i mieszaj, aż się połączą. Odczekaj 15 minut i upiecz gofry w gofrownicy (zgodnie z instrukcją producenta).

Po upieczeniu możesz posypać gofry cukrem pudrem oraz ułożyć pokrojone banany. 

SMACZNEGO 🙂