Jeżeli częściej chorujesz niż jesteś zdrowy, jeżeli zapomniałeś, jak to jest oddychać swobodnie przez nos lub jeżeli na tabletki wydajesz więcej, niż na jedzenie i małe przyjemności, to wiedz, że Twoja odporność jest w opłakanym stanie. Lecz jak zwiększyć odporność, kiedy na dworze deficyt słońca, wirusy i przerażający ziąb? Odpowiadamy: Naturalnie!

Zimą, kiedy nasz organizm w szczególności narażony jest na osłabienie, potrzeba nam wielu witamin, które podniosą naszą odporność na wirusy i okrutny chłód. Apteczne specyfiki, owszem, poradzą sobie z przeziębieniem i osłabieniem, lecz aby zapobiegać nawrotom choroby, potrzebujemy konkretnej suplementacji. W tym przypadku mamy wybór – suplementacja naturalna lub suplementacja apteczna. My wybieramy tą pierwszą. Suplementacja witamin płynąca z warzyw i owoców nie tylko jest bezpieczna dla żołądka i smaczna, ale też wpływa na cały organizm, jego funkcjonowanie i wygląd. Stare powiedzenie mówi “Jesteś tym, co jesz” i jest nadal aktualne.

Naturalne źródła witaminy C

Witamina C to codzienny ‘must have’ w okresie nadaktywności wirusów i zachorowań na przeziębienie i grypę. Zwiększa odporność, pomaga w walce z przeziębieniem, odpowiada za elastyczność stawów i mocne kości. Skraca czas przeziębienia i niweluje osłabienie. Przyjęło się, że cytryna jest najlepszym źródłem witaminy C, jednak jest to założenie błędne. Bezdyskusyjną królową witaminy C jest żółta papryka. Jednej żółtej papryce odpowiada aż 16 całych cytryn.

jarmuzNiska zawartość wit. C

Pomidor, grejpfrut, mandarynka, kapusta, truskawki.

Średnia zawartość wit. C

Mango, kiwi, czarna porzeczka, brokuł, jarmuż, brukselka, pomarańcza.

Wysoka zawartość wit. C

Papaja, zielona, czerwona i żółta papryka, miechunka, pigwa, pietruszka.

Naturalne źródła witaminy A

Witamina A wzmacnia układ odpornościowy i poprawia stan skóry. Zapobiega rozwojowi bakterii, dlatego jej suplementacja jest rzeczą niezbędną podczas okresu, w którym każdy w pracy lub szkole kicha i kaszle.

Występuje w:

marchwi, dyni, miechunce, szpinaku, pomidorach, morelach i papryce czerwonej.

Naturalne źródła witaminy E

Witamina E jest naturalnym przeciwutleniaczem. Wspomaga działanie witaminy C, przez co lepiej wchłania się do organizmu i efektywniej przeciwdziała przeziębieniom.

Występuje w:

Czosnku, brokułach, białej kapuście, papryce, natce pietruszki, jabłkach i jagodach.

Prócz wyżej wymienionych witamin, warto zaopatrzyć się w tłuste ryby, oleje, jajka i sery żółte, które wspomagają suplementację witaminy D.

Jak zwiększyć odporność?

Codzienna rutyna wspomagająca odporność powinna być czynnością przyjemną i smaczną (w szczególności dla dzieci). Zacznijmy od zmiany nawyków żywieniowych. Wystarczy, zamiast słodkiej drożdżówki lub gotowego lunchu, wziąć do pracy własnoręcznie zrobioną sałatkę z warzyw i owoców dobieranych tak, by w miseczce utworzył się naturalny mix witamin. Wieczorem uraczmy się ciepłą zupą z paroma ząbkami czosnku. Jeżeli jednak nasze zdolności kulinarne nie wykraczają poza zrobienie kanapki, postawmy na świeżo wyciskane soki. Taki sposób na odporność przypadnie do gustu i dzieciom i dorosłym.

W świeżych sokach wyciskanych w wyciskarce, bez obróbki termicznej, witaminy nie ulegają degradacji. Produktem otrzymanym jest cała płynna zawartość owoców i warzyw, uzyskana poprzez miażdżenie ich solidną, grubą śrubą. Już jedna szklanka świeżego soku dziennie pozwala zaobserwować znaczny wzrost odporności i lepsze samopoczucie. Co lepsze – soki, w szczególności cytrusowe, można podgrzewać z korzennymi przyprawami, więc podczas przeziębienia taki sok spokojnie zastąpi grzany alkohol- tylko na pozór rozgrzewający.

Soki na odporność

sokpaprykowyPaprykowy szot witaminowy

  • 2 zółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 marchewka
  • 5 cm pietruszki
  • 3 cm korzenia imbiru
  • pół cebuli

Sok urlopowy
(Sok najlepiej pić na urlopie, ponieważ jest silnie pachnący ‘naturą’ 😀 :D)

  • 5 ząbków czosnku
  • 200 gram szpinaku
  • pół cebuli czerwonej
  • 200 gram jarmużu
  • parę listków pietruszki
  • 5 cm ogórka

Rozgrzewający sok na przeziębienie

  • 4 pomarańcze
  • 5 mandarynek
  • pół cytryny bez skórki
  • 3 cm imbiru
  • cynamon
  • anyż
  • kardamon
  • 2 goździki

Z pomarańczy, mandarynek, cytryny i imbiru wycisnąć sok. Otrzymany sok przelać do garnuszka i podgrzać do 30 stopni, dodając szczyptę cynamonu, gwiazdkę anyżu, szczyptę kardamonu i goździki. Pić ciepły.

Sokowa mieszanka witamin

  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/3 cytryny bez skórki