Wraz z nadejściem wiosny na ryneczkach i w sklepach pojawiają się nowe owoce i warzywa. Warto mieć pod ręką kalendarz warzyw i owoców, który będzie działał jak swoisty przewodnik po najświeższych nowinkach na stoiskach jarzynowych, by mieć pewność, że to co kupimy, będzie miało w sobie najwięcej wartości odżywczych i smaku.

Dlaczego tak ważne jest to, byśmy kupowali sezonowe owoce i warzywa? Ponieważ wtedy mamy pewność, że to co jemy, ma największą ilość witamin i mikroelementów. Kolejnym powodem jest smak, bo nawet najpiękniej wyglądające pomidory w supermarkecie, nie dorastają do pięt tym lipcowym pomidorom z własnej działki lub kupionym na lokalnym targu 🙂

Całoroczny kalendarz owocowo-warzywny

Styczeń/Luty/Marzec

Owoce: Jabłka, gruszki, ananas, mandarynki, grejpfrut, suszone owoce, mango, pomarańcze

Warzywa: natka pietruszki (hodowana w domu), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki, sałata lodowa, warzywa strączkowe, czosnek, brokuły, brukselka, kalafior, trufle czarne, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, rzodkiewki, kalafior ( w tym dwa ostatnie przypadają bardziej na marzec)

Kwiecień

Owoce: gruszki, rabarbar, mango, jabłka, czerwone pomarańcze

Warzywa: ziemniaki młode, papryka, marchew, cebula, kapusta młoda, karczochy, warzywa strączkowe, sałata lodowa, szparagi, smardze, szczaw, rzodkiewka, endywia, natka pietruszki, cykoria

Maj

Owoce: truskawki, mango, agrest, czereśnie, rabarbar

Warzywa: rukola, szczaw, botwinka, cebula biała i złota, sałata maślana, bób, karczochy, groszek

Czerwiec

Owoce: czarny bez, wiśnie, jagody, porzeczki, śliwki, czereśnie, morele, truskawki, rabarbar

Warzywa: szpinak, bób, karczochy, bakłażan, fasolka szparagowa, groszek, patisony, cukinia, kalarepa, młoda marchewka, ogórki, por, liście selera

Lipiec

Owoce: Jabłka, gruszki, ostrężyny, morele, jeżyny, melony, nektarynki, truskawki, maliny, czarny bez, porzeczki, czereśnie, brzoskwinie, śliwki, agrest

Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki, fenkuł, kukurydza, papryka, pomidory

Sierpień

Owoce: maliny, melon, czarna porzeczka, mirabelki, jeżyny, winogrona, nektarynki, śliwki, poziomki, jagody, arbuzy

Warzywa: koper włoski, fasolka szparagowa, grzyby kurki, por, karczochy, bakłażan, cukinia, brokuły, fenkuł, kalarepa, fasola, kapusta

Wrzesień

Owoce: pigwa, żurawina, figi, maliny, jeżyny, poziomki, jabłka, gruszki, kiwi, jagody, winogrona, czarny bez, brzoskwinie, śliwki

Warzywa: chrzan, rukola, jarmuż, cykoria, dynia, seler, borowiki, bakłażan, sałata maślana, patisony, fasolka szparagowa, por, marchewka, brukselka

Październik

Owoce: figi, papaja, daktyle, winogrona, jabłka, gruszki, śliwki, pigwa

Warzywa: słodkie ziemniaki, buraki, cukinia, jarmuż, kalafior, dynia, por, chrzan, cykoria, rukola, młoda kapusta, sałata lodowa, cebula, endywia, brukselka, roszponka, kukurydza

Listopad

Owoce: jabłka, gruszki, grejpfrut, ananas, kiwi, dzika róża

Warzywa: brukselka, buraki,chrzan,koper włoski, cykoria, dynia, pietruszka, por, smardze, roszponka, rukola, kalarepa, kapusta

Grudzień

Owoce: mandarynki, pomarańcze, ananas, kiwi, papaja, jabłka, gruszki

Warzywa: buraki, cykoria, brukselka, dynia, jarmuż, fenkuł, roszponka, por, seler, kapusta

Pamietaj o tym, że warto pić soki ze świeżo wyciśniętych warzyw i owoców, korzystając przy tym z wolnoobrotowych wyciskarek z kilku ważnych powodów:

Pełnia smaku i wartości odżywczych: Wolnoobrotowe wyciskarki zachowują większą ilość składników odżywczych, witamin i enzymów niż tradycyjne sokowirówki. Dzięki niskiej prędkości obrotowej minimalizują one utlenianie, co przekłada się na smak i jakość soku.

Wydajność: Wolnoobrotowe wyciskarki pozwalają na uzyskanie więcej soku z tych samych ilości warzyw i owoców w porównaniu do sokowirówek. Mniejsza ilość odpadów to oszczędność składników i pieniędzy.

Sok o wyjątkowym smaku: Soki wyciśnięte wolnoobrotową wyciskarką mają intensywny smak i aromat, dzięki czemu możesz cieszyć się pełnią smaku świeżych warzyw i owoców.

Zdrowie i dobre samopoczucie: Świeże soki są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspierają zdrowie, wzmacniają odporność i poprawiają ogólne samopoczucie. Picie soków ze świeżych składników może także pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi i regulacji trawienia.

Długotrwała świeżość: Sok wyciśnięty w wolnoobrotowej wyciskarce ma dłuższą datę ważności niż sok wytwarzany tradycyjnymi metodami, dzięki czemu możesz cieszyć się smakiem i wartościami odżywczymi przez dłuższy czas.

Wnioskiem jest to, że picie soków wyciśniętych ze świeżych składników przy użyciu wolnoobrotowych wyciskarek to zdrowy i smaczny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Kliknij i zobacz wyciskarki dostępne w naszej ofercie!

 

Enjoy! 🙂