Z racji na to, że sezon na jabłka właśnie się rozpoczął, postanowiliśmy przetestować trzy znane odmiany i porównać wyciśnięte z nich soki. Efekty zamieszczamy w krótkich filmach poniżej. Który sok jest najlepszy? Zobaczcie (a najlepiej przetestujcie) sami.

 

1. Sok z jabłek Szampion

Szampion to jabłka stołowe. Naszym zdaniem idealnie nadają się do wyciskania świeżego soku w wyciskarce. Powstały z nich sok w smaku jest słodko-kwaśny, klarowny, zapach trochę trawiasty, kolor bladożółty.

 

2. Sok z jabłek Ligol

Ligol to odmiana jabłek deserowych. Równie dobrze nadaje się wyciskania. Smak soku bardziej słodki w porównaniu z Szampionem, sok mniej klarowny, gestszy, kolor intensywny zółty, zapach słodkiego jablka.

 

3. Sok z jabłek Antonówka

Antonówka to jabłka z odmiany przeznaczonej do obróbki termicznej. Polecamy ją miłośnikom gęstych soków. Smak soku kwaśno-słodki, sok nieklarowny, kolor pomarańczowo-brązowy, z upływem czasu szybko ciemnieje, zapach słodki.

 

Porównanie soków z jabłek wyciśniętych w wyciskarce Kuvings C9500

1-6

Kolejno od lewej: Antonówka, Ligol, Szampion

Do każdego soku proponujemy wycisnąć świeżą miętę. Wyciskarki Kuvings świetnie sobie radzą z zielonymi roślinami takimi jak mięta, szpinak, jarmuż, seler itp.