Kto z nas nie zna tego aksamitnego kremu ze zmielonych orzechów? Ten amerykański przysmak na dobre zagościł w naszych kuchniach i cieszy się dużą popularnością jako przekąska, dodatek do pieczywa czy smakołyk. Jednak warto pamiętać, że masło „sklepowe” to często produkt wysokokaloryczny, niezdrowy i ciężkostrawny.

Spotykane w sklepach masło orzechowe składa się najczęściej z około 80-90% orzechów arachidowych, jest dosładzane, solone, a także zawiera utwardzony olej roślinny, o którego szkodliwości dla zdrowia chyba nie trzeba przypominać. Tego typu produkt, to aż 600-700 kalorii na 100 g. Kupując masło orzechowe w sklepie należy koniecznie przeczytać etykietę- najlepsze masło to takie, które zawiera 100% orzechów.

Właściwości

Mimo wskazanej wyżej wysokiej kaloryczności masło orzechowe nie jest produktem, którego należy unikać. Masło dobrej jakości ma wiele dobroczynnych właściwości i spożywane z umiarem korzystnie wpływa na organizm np.:

  • Posiadając od 25-30% białka w składzie jest zaliczane do wysokoenergetycznych produktów białkowych.
  • Wysoką wartość energetyczną zawdzięcza sporej ok. 50% zawartości tłuszczy również tych nienasyconych.
  • Masło orzechowe jest źródłem: wapnia, fosforu, potasu, magnezu, sodu, żelaza, miedzi, cynku, chromu i manganu a także witaminę E (antyoksydant) i z grupy B5.
  • Fistaszki zawierają kwas foliowy i są polecane kobietom w ciąży

 

Zdrowe masło orzechowe?

Aby mieć pewność, że masło orzechowe, które spożywasz nie zawiera zbędnych szkodliwych składników czytaj zawsze etykiety, kupuj produkt w sklepach ze zdrową żywnością, a najlepiej przygotuj masło samodzielnie.

Dzięki wolnoobrotowej wyciskarce Kuvings D9900 wyposażonej w przystawkę do lodów z łatwością wykonasz smaczne i zdrowe masło orzechowe w domu. Najlepiej użyj do tego celu orzechów arachidowych w łupinach, poświęcisz trochę czasu na obieranie, jednak są one bardziej świeże niż te sprzedawane w opakowaniach no i możesz mieć pewność, że nie były wcześniej niczym nasączane ani solone.

Aby uzyskać 0,5 kg obranych orzeszków ziemnych potrzebujesz około 0,7 kg orzechów w łupinach (po obraniu ważą mniej).*

Gdy już obierzesz orzeszki z łupin wystarczy, że zmielisz je w wyciskarce, w zależności od tego jakie masło lubisz (gładkie i aksamitne czy takie zawierające chrupiące kawałki) powtórz czynność 2 lub 3 razy i gotowe! Na koniec do gotowej masy możesz dodać łyżeczkę oleju kokosowego lub oliwy z oliwek.

Najbardziej popularne jest masło z orzeszków ziemnych, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać inne gatunki orzechów np. nerkowca, laskowe, brazylijskie. W ten sposób przygotowane masło można doprawić szczyptą soli, ale najzdrowsze jest bez żadnych dodatków.

Takie masło spożywane w umiarkowanych ilościach 2-3 razy w tygodniu na pewno nie wpłynie negatywnie na Twoją sylwetkę i zdrowie, a wręcz przeciwnie, dostarczy Ci wartościowych składników. Szczególnie polecamy spożywanie masła orzechowego przed wysiłkiem fizycznym, zapewni ono solidną dawkę energii.

* 0,5 kg orzechów arachidowych po zmieleniu daje około 300 ml masła orzechowego (średni słoik)