W sezonie na dynię często siegamy po to wartościowe warzywo. Dynia występuje w różnych odmianach. Smakuje wspaniale pieczona, gotowana, a także na surowo. Dynia wyśmienicie nadaje się również do wyciskania soków. Co jednak z pozostałą po wyciskaniu pulpą? Doradzamy: nie warto jej wyrzucać!

Z dyni można przygotowywać mnóstwo smacznych potraw.  Jej zbawienne właściwości wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają mdłościom i wymiotom a także działają uspokajająco. Dodatkowo dynia wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej, wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Dynię warto spożywać aby przyspieszyć trawienie i opóźnić proces starzenia się skóry.

Nie musimy chyba Was jeszcze bardziej przekonywać, że warto sięgać po dynię i korzystać z zawartych w niej witamin i minerałów.
Dynia świetnie współgra z innymi sezonowymi owocami i warzywami w świeżowyciskanych sokach. Warto  wykorzystać pozostałą po dynii pulpę do wypieku pysznych jesiennych muffinek. Zapraszamy do przepisu.

Składniki:

– 2/3 szklanki mąki pszennej,
– 1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu),
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika),
– 1/4 łyżeczki soli,
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego (lub kokosowego),
– 2 jajka,
– 1,5 szklanki pulpy z dyni (może być zmieszana z pulpą marchewkową i jabłkową).

Przygotowanie:

1. W jednym naczyniu zmieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę korzenną, sól.

2. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyć i dodać pulpę z dyni. Wymieszać.

3. Ciasto wyłożyć do muffinkowych foremek (silikonowych lub aluminiowych) i piec ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni. Po wystygnięciu można posypać muffinki cukrem pudrem (pudrem z ksylitolu) lub ozdobić ulubionym kremem.

Przed wstawieniem do piekarnika można posypać muffinki dowolnymi bakaliami (np. pokrojonymi suszonymi morelami, żurawiną, pestkami słonecznika, migdałami itp.). 

SMACZNEGO 🙂