DANIA Z POKRZYWĄ

Sałata z mleczem i pokrzywą

Młode liście pokrzywy dodać można właściwie do każdej lekkiej, letniej sałatki wzbogacając jej smak i skład odżywczy. Oto nasza sprawdzona propozycja:

Świeżo zerwane liście mlecza i pokrzywy myjemy, wybieramy najmłodsze liście i mieszamy z mixem sałat. Taką zieloną mieszankę urozmaicić można suszonymi pomidorami i prażonymi pestkami a następnie doprawić oliwą, pieprzem i solą.

Pesto z pokrzywy
(proporcje na 500g makaronu lub pęczaku)

  • 2-3 garści pokrzywy, najlepsze są najmłodsze listki z wierzchołków rośliny
  • czosnek (w dowolnej ilości w zależności od upodobań smakowych)
  • garść startego parmezanu lub innego twardego sera tego typu
  • garść orzechów nerkowca lub włoskich
  • 2-3 łyżki pestek dyni lub słonecznika
  • oliwa

Aby przygotować pesto wszystkie składniki poza serem należy zmiksować na jednorodną masę. Do blendera dodajemy liście pokrzywy i miksujemy z odrobiną oliwy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zmielone w młynku orzechy i pestki. *Oczywiście jeśli mamy do dyspozycji wyciskarkę z sitem do przecierów, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do niej, bez wcześniejszego przeciskania i mielenia.

Następnie dodajemy wody lub oliwy tak aby uzyskać gładki krem, dodajemy tarty ser a   po czym mieszamy z ciepłym makaronem lub pęczakiem.

Sok z pokrzywy

Do sałatek, naparów czy innych przetworów z pokrzywy używamy samych liści, ze względu na to, że pozostałe części rośliny mają włóknistą strukturę przez co trudno jest przyrządzić je na świeżo. Jednak właśnie wykorzystując całą roślinę możemy wydobyć z niej najwięcej dobroczynnych właściwości.

Najlepszym sposobem na uzyskanie pełnowartościowego soku z pokrzywy jest wyciśnięcie go w wyciskarce wolnoobrotowej. Wyciskanie na wolnych obrotach, w niskiej temperaturze nie niszczy cennych mikroelementów, ponadto jest to chyba jedyne urządzenie które poradzi sobie z wyciśnięciem soku zarówno z liści jak i włóknistych łodyg, które soku zawierają najwięcej.

Do przygotowania soku potrzebujemy:

  • garści/ bukietu świeżo zerwanych pokrzyw
  • limonki
  • 0,5 litra wody (może to być też woda gazowana)

Do wyciskarki dodajemy umytą pokrzywę oraz obraną limonkę, wyciśnięty sok rozcieńczamy wodą.

Uwaga! Nie będzie to raczej najpyszniejszy sok jaki piliście, jednak na pewno jeden z najzdrowszych. Warto wypijać go po kilka łyżek dziennie.

  • Sok pokrzywowy można również dodawać do zup na zimno, sosów do sałatek czy innych soków o intensywnym smaku.
  • Przechowywać można schłodzony w lodówce do tygodnia, dobrze znosi również mrożenie jednak pamiętajmy o tym by go nie pasteryzować! Ponieważ utraci wtedy wszelkie zdrowotne właściwości.