Dynie. Jednym kojarzą się z bajkami, innym z Halloweenem i mrocznymi lampionami, nam zaś kojarzą się ze zdrowym, pysznym warzywem, z którego można wyczarować niesamowite przysmaki. Zobacz, dlaczego warto pokochać dynie i zaprosić ją do swojej kuchni tej jesieni. 🙂

Dynie

Nie od dziś wiadomo, że należą do grupy zwanej Superfoods. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, beta-karotenu i witaminy A (już 100 gram dyni zaspokaja dzienną dawkę witaminy A u dzieci). Zawierają potas, magnez, fosfor i wapń. Po obróbce termicznej dynia nie traci swoich wartości. Jest niskokaloryczna i zapobiega zaparciom – u ludzi jak i u zwierząt. Papka z gotowanej dyni dodawana do pokarmu naszych futrzaków zapobiega problemom żołądkowym i tworzeniu się kłaczków z sierści (u kotów). U osób z cukrzycą reguluje poziom insuliny. Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i jelita grubego.

Z czym to się je?

Dynia to bardzo elastyczne warzywo. Można z niej zrobić wyśmienity deser, jak i pyszną, sycącą pikantną zupę. W przyrządzaniu dyni jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Ostatnio coraz modniejsze staje się połączenie kawy z dynią, zwane Pumpkin Spice Latte. Mleczna kawa, z dodatkiem musu dyniowego, wraz z masą korzennych przypraw i syropów sprawia, że jesień staje się jakaś taka milsza, cieplejsza…

Sok z dyni

Zupy dyniowe, ciasta z dyni, latte z dynią. A sok? Czy ktoś słyszał o świeżo wyciskanym soku z dyni? No właśnie… Mało popularny świeżo wyciśnięty sok dyniowy nie tylko obłędnie smakuje, ale też jest naszym sojusznikiem w walce z przeziębieniami. Możemy stosować go jako bazę do kombinacji sokowych.

Sok dyniowy rozgrzewający

Miseczkę (400g lub więcej) pokrojonej świeżej i obranej dyni wraz z dwoma obranymi kawałkami imbiru przeciskamy przez wyciskarkę. Do wyciśniętego soku dodajemy łyżkę płynnego miodu i dosypujemy szczyptę pieprzu cayenne i przypraw korzennych.

Sok dyniowo – jabłkowy

400 g dyni
3 jabłka
2 marchewki

Wyciskamy ze składników sok w wolnoobrotowej wyciskarce Kuvings i delektujemy się smakiem jesieni:)

Delicja dyniowa

400g dyni
2 pomarańcze
2 gruszki
pół cytryny
1 melon zielony

Wyciśnięty sok przelewamy do szklanek, mieszamy i pijemy. Pycha! Dzieciaki będą zachwycone 🙂

Egzotyczny sok dyniowy

1 obrane mango
400 gram dyni
1 mandarynka
3 morele

Słodki, pobudzający smak, idealny na jesienną niepogodę.

Dyniowe wariacje na słodko!

Z dyni można zrobić także pyszne desery. Czy próbowałeś/łaś kiedykolwiek lodów dyniowych? Nie? To pora zrobić je samodzielnie!

Lody dyniowe

400 g zmrożonej dyni
2 zmrożone banany
1 zmrożona brzoskwinia
laska wanilii
cynamon

Do wolnoobrotowej wyciskarki Kuvings zakładamy sito do lodów. Następnie po kolei wrzucamy zmrożone składniki. Otrzymane lody mieszamy z cynamonem i wanilią.

Dyniowy koktajl

Szklanka mleka sojowego o smaku waniliowym
400 g dyni zmrożonej

Zmrożoną dynię przepuszczamy przez wyciskarkę z założonym sitem do koktajli i co chwila ‘podlewamy’ mus dyniowy mlekiem. Idealne na śniadanie lub lekką kolację.

Dyniowe gofry

200g puree z dyni
2 szklanki mleka
3 łyżki masła
2 jajka
300g mąki
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta soli
olej kokosowy do smarowania gofrownicy

Puree z dyni uzyskamy dzięki przepuszczeniu upieczonej wcześniej dyni (180 stopni, 60min.) przez naszą wyciskarkę z założonym sitem do lodów. Otrzymane puree miksujemy z mlekiem. Jajka ubijamy na puszystą masę. Do jajek dodajemy rozpuszczone masło, miksujemy i dodajemy do puree dyniowego. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Mieszankę przełożyć do mokrych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Nagrzewamy gofrownicę wcześniej wysmarowaną olejem kokosowym. Smażymy gofry według czasu podanego na opakowaniu gofrownicy. Cudownie smakują z cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Pycha!

Dynia jako kosmetyk

Dynia, dzięki witaminom i składnikom odżywczym, które posiada w swoim mięsistym miąższu, jest naturalnym dodatkiem do maseczek upiększających. Poprawia koloryt skóry i sprawia, że cera wygląda zdrowiej. Jesień to okres, w którym skóra szarzeje i wysycha. Maseczka z dyni rozjaśni i rozpromieni naszą buzię. Sprawdź sama!

Nawilżająca maseczka z dyni

Kiedy wypiłaś pyszny dyniowy sok, z otrzymanej pulpy możesz zrobić maseczkę. W szczególności jeżeli jest to pulpa po soku dyniowo-marchewkowo-jabłkowym.

4 łyżki pulpy dyniowej
1 łyżka oleju kokosowego
1 żółtko

Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na twarz. Maseczkę pozostawiamy na skórze około 25 minut.
Piękna, promienna skóra gwarantowana!

Peeling z pestek dyni

Garsc pestek z dyni
3 łyżki puree dyniowego
1 łyżeczka oleju kokosowego

Pestki z dyni zgniatamy w moździerzu. Łączymy je z puree dyniowym (opis robienia puree dyniowego w przepisie na gofry) i olejem kokosowym. Otrzymany peeling aplikujemy na twarz i lekko masujemy skórę przez 3 minuty.

Skórze borykającej się z łuszczycą i przesuszeniem pomogą okłady z miąższu dyni.

Dynia – jedno warzywo, masa zastosowań. Przekonajcie się sami i czerpcie z jesiennych skarbów działkowych to, co najlepsze 🙂

Pic
Tumblr