Owoc umieszczony w centrum rajskiego ogrodu, owoc doskonały, zakazany owoc, symbol poznania dobra i zła, urodzaju, płodności,  prawa grawitacji, władzy królewskiej czy w końcu symbol jednego z najlepiej rozpoznawalnych na świecie logo – amerykańskiego lidera innowacji, słynącego z iPhone’a. Jak łatwo się domyślić mowa o jabłku.

Mówić będziemy o jabłkach ponieważ sezon na nie się zaczyna. Liczne odmiany zaleją stragany oraz sklepy i czasem trudno połapać się, która z nich będzie najlepsza do soku, szarlotki czy do zjedzenia na surowo. Postaramy się usystematyzować wiedzę na temat tych pysznych owoców, doradzić jak wybierać, a także przetestować kilka odmian pod kątem wyciskania soku w wyciskarce.

Właściwości jabłek

Wspomaganie odchudzania
Jabłka stanowią doskonałe uzupełnienie wszelkich diet odchudzających przede wszystkim ze względu na to, że wpływają bardzo korzystnie na przemianę materii. Właściwość tę zawdzięczają obecności pektyn – węglowodanów zawartych w skórce i ogryzku w postaci błonnika, który pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości, ponadto “wymiata” z jelit niestrawione resztki, reguluje ich florę bakteryjną oraz zapobiega zaparciom. Miąższ owoców zawiera kwasy, głównie jabłkowy i cytrynowy, które również wpływają na pobudzenie trawienia, orzeźwienie i gaszenie pragnienia. Natomiast cukry – fruktoza i glukoza momentalnie dodają energii.

 

Naturalne źródło steroli roślinnych
Podwyższony poziom cholesterolu zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, aby go obniżyć lub nie dopuścić do niebezpiecznego wzrostu często wystarczy zadbać o odpowiednią dietę, która polega między innymi na wprowadzeniu do niej steroli roślinnych. Sterole, dzięki swoim właściwościom, zatrzymują przyswajanie niebezpiecznego cholesterolu i jego zaleganie w jelitach. Dzięki czemu niebezpieczny cholesterol jest wydalany z organizmu a jego stężenie we krwi spada. Naturalnymi źródłami steroli są właśnie jabłka ale także marchew, awokado, brokuły, oliwa, migdały, orzechy, ziarna słonecznika czy cieciorka.

 

Działanie antyoksydacyjne
Przeciwutleniacze (antyoksydanty) to związki chemiczne, które powszechnie uważane są za środek w profilaktyce nowotworów czy chorobie wieńcowej. Antyoksydanty wspierają układ odpornościowy człowieka oraz naturalne mechanizmy obronne komórek a są to naturalne substancje roślinne, które w dużym stężeniu występują w jabłkach. Uważa się również, że związki te mają wpływ na opóźnianie procesu starzenia, co jest dla nas istotne ze względów zarówno estetycznych (wygląd skóry ) jak i zdrowotnych (stan narządów wewnętrznych).  Przeciwdziałają wolnym rodnikom – cząstkom chemicznym, których aktywność przyspiesza procesy starzenia.

 

Budowanie odporności
Ilość witaminy C zawarta w jabłkach, około 8 mg / 100g jabłek, może wspierać dbanie o odporność. Większą zawartość tej witaminy mają odmiany kwaśne. Warto również pamiętać, że obierając owoce ze skórki lub poddając je obróbce termicznej tracimy większość cennych witamin dlatego najlepiej spożywać owoce na surowo, ze skórką lub przyrządzać z nich sok w wyciskarce.


Klasyfikacja jabłek

Każda odmiana jabłek ma swój specyficzny smak. Odróżniamy je również ze względu na twardość miąższu, aromat, soczystość czy kruchość. Uwzględniając te cechy wyróżniono 3 podstawowe rodzaje jabłek wskazujące na ich zastosowanie:

 

Deserowe – czyli takie, które najlepiej nadają się do bezpośredniego spożycia, jako przekąska lub dodatek do surówek. Są soczyste, jędrne i słodkie dlatego łatwo wycisnąć z nich klarowny, pyszny sok. Nie polecamy stosowania tego rodzaju jabłek do przetworów. Przykłady : lobo, jonagold, golden delicious

 

Stołowe – takie jabłka są uniwersalne. Wykorzystać je można zarówno do przetworów, ciast, kompotów, jako nadzienie ale również zjeść na surowo. Tego typu jabłka są również wydajne jeśli chodzi o wyciskanie w wyciskarce. Przykłady: szampion,  cortland, jonatan.

 

Do obróbki termicznej, kwaśne – do tego rodzaju zaliczane są odmiany o kwaśnym smaku, które szybko się rozgotowują, np.: antonówka, reneta szara, papierówka. lobo Zastosowanie: najlepiej smakują jedzone na surowo, lub dodane do deserów czy musów, nadają się do wyciskania w wyciskarce. szampion Zastosowanie: nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i przygotowania musów, przecierów czy soków. Jabłka uniwersalne. antonowka Zastosowanie: ten gatunek ze względu na to, że szybko się rozgotowuje, najlepiej nadaje się do przygotowania różnego rodzaju przetworów: dżemów, musów, marmolad jak również do pieczenia i gotowania, jako dodatek do potraw. Sok z wyciskarki – bardzo mętny i gęsty. Zastosowanie: najlepsza do bezpośredniego spożycia, nadaje się również do przyrządzania kompotów, ciast lub delikatnych musów. Niezbyt wydajna jeśli chodzi o wyciskanie w wyciskarce. golden-delicious Zastosowanie: Golden delicious – jabłko uniwersalne, nadaje się zarówno do wyciskania w wyciskarce jak i przygotowania przetworów oraz bezpośredniego spożycia. jonagold Zastosowanie – ze względu na twardość i soczystość miąższu nadają się do przyrządzenia pysznego soku i bezpośredniego spożycia jednak można ich użyć również jako surowca do przetworów jonatan Zastosowanie: idealnie nadaje się do bezpośredniego spożycia ze względu na swój wyjątkowy smak. Używa się go również do produkcji kompotów i marmolad. Ze względu na niezwykłą soczystość i twardy miąższ polecamy również do wyciskania. reneta-szara Zastosowanie: zaletą tego gatunku jest możliwość długiego przechowywania. Jabłka nadają się do sałatek, przetworów, suszenia, pieczenia a także jako dodatek do dań mięsnych, wytrawnych. gloster Zastosowanie. Gloster to odmiana typowo deserowa, dobre do bezpośredniego spożycia i sałatek. ligol Zastosowanie: Ligol to odmiana jabłek deserowych, najsmaczniejsza na surowo, ewentualnie jako dodatek do mięs i sałatek. Nie nadają się do przetworów oraz długiego przechowywania.  Idealne do wyciskania w wyciskarce.

Z racji na to, że sezon na jabłka właśnie się rozpoczął, postanowiliśmy przetestować trzy znane odmiany i porównać wyciśnięte z nich soki. Efekty zamieszczamy w krótkich filmach poniżej. Który sok jest najlepszy? Zobaczcie (a najlepiej przetestujcie) sami.

 

1. Sok z jabłek Szampion

Szampion to jabłka stołowe. Naszym zdaniem idealnie nadają się do wyciskania świeżego soku w wyciskarce. Powstały z nich sok w smaku jest słodko-kwaśny, klarowny, zapach trochę trawiasty, kolor bladożółty.

 

2. Sok z jabłek Ligol

Ligol to odmiana jabłek deserowych. Równie dobrze nadaje się wyciskania. Smak soku bardziej słodki w porównaniu z Szampionem, sok mniej klarowny, gestszy, kolor intensywny zółty, zapach słodkiego jablka.

 

3. Sok z jabłek Antonówka

Antonówka to jabłka z odmiany przeznaczonej do obróbki termicznej. Do wyciskarnia polecamy ją wyłącznie miłośnikom gęstych soków. Smak soku kwaśno-słodki, sok nieklarowny, kolor pomarańczowo-brązowy, z upływem czasu szybko ciemnieje, zapach słodki.

 

Porównanie soków z jabłek wyciśniętych w wyciskarce Kuvings wygląda tak:

1-6

Kolejno od lewej: Antonówka, Ligol, Szampion

Do każdego soku proponujemy wycisnąć świeżą miętę. Wyciskarki Kuvings świetnie sobie radzą z zielonymi roślinami takimi jak mięta, szpinak, jarmuż, seler itp.

A co w przypadku, gdy nie lubimy gęstych soków z jabłek (np. z antonówki), a właśnie takie “zalegają” nam w naszym ogrodzie?
Polecamy przepis na pyszną i zdrową szarlotkę FIT:

 

Składniki:

Ciasto:
150 g otrębów owsianych,
50 g jogurtu naturalnego,
2 jajka,
łyżka miodu lub ksylitolu.

Farsz:
800 g obranych jabłek,
sok z cytryny,
cynamon.

Masa białkowa:
2 białka,
1 łyżka ksylitolu.

Przygotowanie:
Otręby, jogurt, jajka i miód (lub ksylitol) wyrób w misce na jednolitą masę. Jabłka obierz i pokrój w półplasterki lub zetrzyj na grubej tarce. Owoce skrop sokiem z cytryny, posyp cynamonem i odstaw. Foremkę do tarty wysmaruj olejem kokosowym lub innym tłuszczem, ewentualnie wyłóż papier do pieczenienia. Dno wylep ciastem. Na wierzchu ułóż jabłka. Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 min. W tym czasie białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 1 łyżkę ksylitolu. Ubijaj jeszcze 3 minuty.
Ubitą masę białkową wyłóż na szarlotkę i piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego! 🙂