18. Zwolennicy jedzenia surowych warzyw i owoców rekomendują picie soku warzywnego zaraz po jego sporządzeniu na pusty żołądek. Zalecają również wstrzymanie się od przyjmowania posiłków przez 10-15 minut od wypicia soku jeżeli jego ilość nie przekroczy 3 szklanek, natomiast jeśli będzie to większa ilość sugerują aby nie jeść przez co najmniej 45 minut.

19. W pulpie, która jest produktem ubocznym wyciskania soków, znajduje się cały błonnik zawarty w warzywach i owocach, jest on ważnym składnikiem zdrowej diety, dlatego dietetycy odradzają całkowite zastąpienie zwykłych posiłków sokami, z wyjątkiem krótkich okresów diety czy kuracji oczyszczających organizm.

20. Specjaliści od zdrowego żywienia rekomendują „żucie” soku (trzymanie go w ustach przez chwilę) przed jego przełknięciem ponieważ aktywuje to procesy trawienne, które zachodzą w ustach podczas kontaktu ze śliną, dzięki temu organizm przyswoi więcej wartościowych elementów zawartych w soku.

21. Dietetycy odradzają picie kawy, jeśli jednak nie możesz się powstrzymać, pij kawę 30 minut przed lub po spożyciu soku. Kofeina zawarta w kawie wpływa na zwiększenie produkcji kwasu żołądkowego oraz odwadnia organizm.

22. Ostrygi i czekolada powszechnie uważane są za afrodyzjaki, również sok z selera czy arbuza wpływa na popęd seksualny. Seler zwiększa ilość męskich feromonów, arbuz wpływa na rozkurczanie naczyń krwionośnych co podnosi libido, awokado natomiast zawiera witaminę B, która odpowiada za produkcje męskich hormonów.

23. Sok z kokosa jest bogatym źródłem elektrolitów, lekarze używali go w przeszłości by walczyć z odwodnieniem u chorych na dyzenterię (czerwonkę), cholerę i grypę.

24. Sok z papai doskonale wspomaga trawienie. Owoc ten zawiera papainę, enzym odpowiedzialny za trawienie białek.

25. Imbir wpływa kojąco na układ pokarmowy, kapusta natomiast pomaga usunąć złogi z żołądka i jelit, obie rośliny przyspieszają proces trawienia.

26. Gdy zjadasz całe jabłko przyjmujesz 15 razy więcej błonnika niż pijąc sok jabłkowy.

27. Pół kubka soku owocowego zawiera około 60 kalorii, czyli wartość odżywcza 4-5 kubków soku to 480-600 kalorii. Innymi słowy, nawet pijąc zdrowy sok musimy pamiętać o odpowiednich dla naszego zapotrzebowania energetycznego porcjach. Sok owocowy może zawierać więcej kalorii niż niektóre napoje gazowane.

28. Sok brokułowy pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Brokuły zawierają dużą ilość witaminy C, która jest odpowiedzialna za produkcje walczących z infekcjami, białych krwinek. Do takiego soku warto dodać również czosnek, zawierający związki siarki, które również zwiększają odporność organizmu na choroby i infekcje.

29. By skład soku był bardziej zrównoważony warto dodać do niego białko, które zawarte jest w takich produktach jak np. mleko migdałowe, jogurt grecki, siemię lniane czy masło orzechowe.

30. Zanim wprowadzisz soki do swojego jadłospisu skontaktuj się ze swoim lekarzem, w celu uzgodnienia ewentualnej interakcji z lekami lub innymi komponentami diety, np. produkty zawierające dużą ilość witaminy K (szpinak, jarmuż) mogą wchodzić w interakcję z lekami przeciwzakrzepowymi.

31. Większość lekarzy nie zaleca spożywania soków jako środka do szybkiego zrzucenia wagi. Badania dowodzą, że białka są niezbędnym elementem diety, pozwalającym utrzymać masę mięśniową podczas spadku wagi. Ponadto, po zakończeniu ekstremalnej diety, metabolizm może na pewien okres zwolnić swoją pracę przez co organizm będzie bardziej podatny na odkładanie tłuszczu.

32. Nie ma naukowych dowodów, na to że picie soków może oczyszczać organizm z toksyn. Naukowcy odnotowali, że wątroba i nerki oczyszczają organizm z toksyn bez względu na to czy ktoś pije soki czy nie.

33. Dieta oparta na roślinach związana jest z obniżeniem ryzyka chorób serca i raka, jednak nie przeprowadzono badań bezpośrednio dotyczących korzyści wynikających z picia soków.

34. Entuzjaści picia świeżych soków uważają, że picie soków jest lepsze niż jedzenie warzyw i owoców w całości, ponieważ organizm nie marnuje energii na trawienie błonnika.

35. Pulpę powstałą podczas wyciskania, można dodać z powrotem do soku lub wykorzystać podczas gotowania np. do muffinek, lub bulionu warzywnego.

36. Przy pomocy wyciskarki obrotowej, można zrobić nie tylko soki ale również sorbety czy masło orzechowe.

Źródła

Baird, Lori, ed. 2004. The Complete Book of Raw Food. New York, NY: Healthy Living Books. b

Cohen, Alissa. 2010. Raw Food for Everyone: Essential Techniques and 300 Simpleto-

Sophisticated Recipes. New York, NY: Penguin Group.

“Juicer Types: The Difference between Cold Press Juicers vs. Centrifugal Juice Extractors.”

Huffington Post. February 8, 2013. Accessed: August 8, 2013. d

Masterson, Faye. “The Best Juice for What’s Bugging You.” Shape. January 16, 2013. Accessed:

August 8, 2013. e

Nguyen, Anna. “Juicing: How Healthy Is It?” WebMD. January 2012. Accssed: August 2013.

Patenaude, Frederic. 2002. The Raw Secrets: The Raw Vegan Diet in the Real World.Montreal,

Canada: Raw Vegan. g

Rose, Natalia. 2007. Raw Food Life Force: Enter a Totally New Stratosphere of Weight Loss,

Beauty, and Health. New York, NY: Harper. h

“Squeezing Truth Out of Juice Myths.” CBS NEWS. November 17, 2009. Accessed: August 8,

2013.