Ciało ludzkie wyposażone jest w narządy odpowiedzialne za usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Poprzez takie wydzieliny jak żółć, mocz, kał i pot nasz organizm pozbywa się substancji niepotrzebnych oraz toksycznych. Wątroba, nerki i inne narządy pracują nad tym aby regularnie pozbywać się szkodliwych substancji. Po co w takim razie detoks i dodatkowe oczyszczanie organizmu skoro organizm jest pod tym względem samowystarczalny?

Gdybyśmy cofnęli się w czasie o 100 lat gdy żywność nie była modyfikowana genetycznie, nie stosowano chemicznych środków ochrony roślin, zwierzęta nie były faszerowane antybiotykami i sztucznymi odżywkami w celu przyspieszenia wzrostu i jedzone były rzadko a nawet od święta zauważylibyśmy, że odsetek ludzi z nadwagą czy otyłością był o wiele mniejszy.

Jeśli cofniemy się w czasie jeszcze dalej okaże się, że człowiek jadł tylko kiedy coś znalazł lub upolował a codzienność raczej przypominała post. Taki stan rzeczy, jeśli wziąć pod uwagę historię ludzkości trwał znacznie dłużej niż ogólna dostępność jedzenia, która pozwala na zaspokajanie głodu jeszcze zanim on się pojawi.  Nasz układ pokarmowy naturalnie przystosowany jest do odmiennego sposobu odżywiania i stylu życia niż prowadzimy obecnie.

Dlatego warto czasem wspomóc swoje zdrowie, jeśli nie permanentnym dbaniem o zdrową dietę, to chociaż detoksem, odciążającym nasze ciało od szkodliwego, ciężkostrawnego jedzenia. Dać wątrobie wytchnienie w ciężkiej pracy i przy pomocy zbilansowanej diety naładować je makro i mikroelementami, aminokwasami i enzymami.

My zaczynamy detoks już jutro. Będzie on polegał na spożywaniu wyłącznie wysokoenergetycznych soków o zbilansowanym składzie.

sokowy_detox_1

Jak przygotować się do „postu”?

  • Jeśli na co dzień nie odżywiasz się wzorowo, warto na dwa tygodnie przed planowanym detoksem ograniczyć spożycie mięsa, cukru, kawy, herbaty i alkoholu
  • Zrezygnuj z fast foodów i ciężkostrawnego jedzenia
  • Jedz dużo warzyw i owoców
  • Pij dużo wody
  • Jeśli masz problemy ze zdrowiem, przed rozpoczęciem diety skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem

Do naszego wyzwania przystąpiły 3 osoby, więc poznacie 3 różne punkty widzenia. Wspólnie postanowiliśmy, że będzie ono trwało 3 dni (o ile wytrwamy).  Podzielimy się z Wami wrażeniami. Napiszemy na co warto zwrócić uwagę i jak czuliśmy się w trakcie i po jej zastosowaniu.

Zaczynamy od przygotowania soków na cały czas trwania diety, po to by w trakcie nie zastanawiać się jaki sok zrobić tylko w razie potrzeby głodu mieć butelkę pod ręką.

W ciągu dnia wypijać będziemy po 6 półlitrowych porcji soku, z częstotliwością: 1 sok na 2 godziny.

W międzyczasie wskazane jest picie jak największej ilości wody w celu odpowiedniego nawodnienia organizmu

W trakcie diety ogranicz wysiłek fizyczny, powstrzymaj się od treningów lub zastąp je lżejszymi.

Gdy czujesz, że nie dasz rady, jest Ci słabo i masz chwile załamania – pozwól sobie na kawałek jabłka, ogórka, kilka plasterków kalorycznego awokado lub wypij ziołową herbatę.

Jeśli potrzebujesz czegoś ciepłego możesz podgrzać nieco sok w kąpieli wodnej –  pamiętaj jednak, że temperatura wyższa niż 40 stopni zabije zawarte w nim cenne składniki.

Jeśli podczas diety bardzo doskwiera Ci głód, aby „oszukać” mózg możesz pić sok łyżką, jak zupę.

Oto nasz zestaw soków: (przedstawiamy orientacyjne proporcje do przygotowania półlitrowych porcji soku)*

 

1. Jabłko, cytryna, imbir, pieprz cayenne
• 3 duże jabłka (do wszystkich soków użyliśmy jabłek ligol)
• Pół cytryny
• 0,5 cm plaster imbiru
• Szczypta pieprzu cayenne

sok_zielony_detox2. Jabłko, jarmuż, ogórek, natka pietruszki, imbir, seler naciowy
• 1,5 jabłka
• Średniej wielkości ogórek szklarniowy
• 1 łodyga selera naciowego
• Natka pietruszki
3. Marchew, jabłko, cytryna, kurkuma
• 2 jabłka
• 3 marchewki
• ¼ cytryny

 


4. Ananas, jabłko, cytryna, mięta

• 2-3 jabłka
• Gruby plaster ananasa
• ¼ cytryny
• Kilka listków miętysok_z_buraka_detox
5. Burak, ananas, jabłko, marchew
• Gruby plaster ananasa
• 1 jabłko
• 2 marchewki
• 1 burak
6. Szpinak, ogórek, seler naciowy, imbir, cytryna
• 3 – 4 ogórki szklarniowe
• Pół cytryny
• 2 garści szpinaku
• 1-2 łodygi selera naciowego

Przygotowany w taki sposób sok przechowujemy w lodówce, w zamkniętym naczyniu maksymalnie do 72h.

*Pół litra soku z wymienionych wyżej składników, w określonych przez nas proporcjach uzyskaliśmy wyciskając je w wyciskarce Kuvings C9500.