Sezon na truskawki w pełni. Poznaj ich dobroczynne działanie oraz dowiedz się dlaczego ciąża to idealny moment na jedzenie ich codziennie.

Truskawki to owoc najmocniej kojarzony z latem. Pod wieloma postaciami, najczęściej deserów, kusi swoją delikatną słodyczą przeplataną z orzeźwiającą nutką kwasowości. Do jedzenia truskawek nie trzeba namawiać nikogo. Są jak narkotyk, ich jedzenie nie skończy się na jednym owocu. Można je zjadać wraz z szypułką lub po jej usunięciu. Świetnie pasują do sałatek i orzeźwiających drinków. Ochów i achów nad truskawkami nigdy nie będzie końca, dlatego korzystajmy z truskawkowego sezonu do oporu.

By jedzenie truskawek było jeszcze przyjemniejsze, poznajcie ich dobroczynne właściwości.

Truskawki zwiększają odporność

Zawarta w truskawkach witamina C znacząco wpływa na polepszenie odporności wśród dorosłych i dzieci. Już dwie garście dorodnych truskawek mogą zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Posiadają jej więcej niż cytryny i pomarańcze, a przy tym smakują lepiej. Zawierają również witaminy A, B1, B2, B3, B6, witaminę E, błonnik, potas, białko, węglowodany, wapń, fosfor, magnez i żelazo. To istne, czerwone bomby witaminowe!

Dbają o zdrową ciążę

Czy truskawki pomagają zajść w ciąże? W niewielkim stopniu tak, ponieważ są naturalnym afrodyzjakiem, ale ich najważniejsze działanie raczej skupia się na już rozwijającym się w kobiecie życiu. Truskawki to skarbnica kwasu foliowego – jednego z najbardziej potrzebnych składników do utrzymania zdrowej ciąży. Dodatkowo, dzięki zawartości żelaza, chronią przed anemią, zwalczają stany zapalne i chronią przed bakteriami.

truskawki-1-dobrewyciskarkiTruskawki poprawiają nastrój

Witamina C zawarta w truskawkach wspomaga wydzielanie endorfin, co równa się ze znaczną poprawą humoru. A gdyby tak dodać do nich czekoladę… albo bitą śmietanę z cukrem… pełnia szczęścia!

Truskawki są bezpieczne dla cukrzyków

Osoby z cukrzycą mogą bez obaw jeść truskawki. Te nie zawierają dużej ilości kalorii i posiadają łatwo przyswajalne dla organizmu cukry – glukozę i fruktozę, a regularne spożywanie truskawek może nawet uchronić diabetyków przed powikłaniami chorobowymi. Dodatkowo są lekkostrawne i zawierają sporą porcję błonnika, który jest niczym miotełka oczyszczająca nasze jelita.

Truskawki naturalnie detoxują organizm

Przez dużą zawartość soli mineralnych i błonnika truskawki oczyszczają organizm z toksyn i mają zbawienny pływ na całą perystaltykę i florę bakteryjną jelit. Ograniczają również wchłanianie się tłuszczów z pokarmów, dlatego dodawanie truskawek do obiadowej sałatki jest genialnym rozwiązaniem dla osób będących na diecie, lub tych, którzy chcą po prostu ograniczyć przyjmowane kalorie.

Sposoby na truskawki

Koktajl truskawkowy

2 banany
15 truskawek
mleko sojowe

Do blendera próżniowego wrzucamy wszystkie składniki, blendujemy chwilę i pijemy od razu.

sok-truskawkowo-arbuzowy-dobrewyciskarkiOrzeźwiający sok na lato

Pół arbuza
Pół kg truskawek
Mięta
Lód

Z truskawek obieramy szypułki, z arbuza wyciągamy pestki i odkrajmy skórkę. Owoce wrzucamy do wyciskarki wolnoobrotowej . Sok przelewamy do szklanki pełnej lodu i dekorujemy miętą.

 

Lody truskawkowo-bananowe

Pół kilograma truskawek
3 banany
Serek waniliowy

Wszystkie składniki lekko mrozimy, następnie wyjmujemy je z zamrażarki i tak lekko zamrożone owoce i serek wrzucamy do wyciskarki z założonym sitem do lodów. Voila! Lody gotowe