Wyciskarka czy sokowirówka? Wiele osób, przed rozpoczęciem przygody z wyciskaniem soków, zadaje sobie to pytanie. Który sprzęt jest łatwiejszy w obsłudze i bardziej opłacalny? Jakimi kryteriami należy się kierować w wyborze najlepszej maszyny do wyciskania soków? Podpowiadamy w poniższym poście.

Świeżo wyciskane soki to nie tylko moda, ale także zdrowie, którego w dzisiejszych czasach brakuje nam najbardziej. Szybki i intensywny styl życia często nie pozwala na spożywanie tych sławetnych pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Przez brak czasu i chęci do gotowania, często sięgamy po świeże soki, stale goszczące w menu różnych lunchbarów. Koszt takiej przyjemności zwykle oscyluje wokół 10-12zł. W przeliczeniu tygodniowym (dni robocze) takie zdrowe “uzupełniacze” witamin kosztują 50-60zł. Nic dziwnego, że większość pracusiów wybiera kupno sprzętu do wyciskania soków. Jednak stojąc pod sklepową półką może dopaść nas dylemat: wyciskarka czy sokowirówka? Jeden i drugi sprzęt dają pyszny sok, lecz który jest lepszy? Sprawdźmy!

Wyciskarka Kuvings D9900 czerwony mat (Innowacja roku 2018).


Wyciskarka

Gdy posiadamy małą kuchnię wyciskarka będzie jak znalazł. Dzięki niewielkim rozmiarom, zmieści się nawet w najmniejszych przestrzeniach. Dzięki wyciskarce możemy uzyskać sok wyciśnięty z całego owocu, z niewielkimi drobinkami owoców lub warzyw, a pozostałości (pulpa) po wyciskaniu będą suche jak wiór. W wyciskarce, oprócz warzyw i owoców, wyciskać można zioła, warzywa liściaste i małe owoce (borówki, poziomki). W niektórych wyciskarkach dostępna jest funkcja przygotowania smoothie, lodów, masła orzechowego, mleka np. migdałowego, a nawet przecierów i gęstych zup.


Wyciskarka nie napowietrza soku, dzięki temu zachowuje więcej substancji odżywczych i witamin. Miażdżąc owoce (za pomocą ślimaka), daje nam sto procent pewności, że sok będzie zdrowy, ponieważ owe miażdżenie nie zagraża jakości otrzymanego soku.

Wyciskarki także nie bombardują owoców temperaturą (dlatego też wszystkie wartości odżywcze są zachowywane), nie tną ostrzami, a z otrzymanej pulpy możemy zrobić np. chleb czy muffinki. Wyciskarki wolnoobrotowe działają na zasadzie miażdżenia składnika za pomocą wału ślimakowego.

Sok z wyciskarki może stać w lodówce przez trzy dni, nie tracąc przy tym swoich właściwości i smaku. Wielką zaletą wyciskarki jest jej cicha praca i prosta do czyszczenia konstrukcja. Warto nadmienić też, że zwykle wyciskarki z dobrych firm mają nawet 10 lat gwarancji. Rzadko się psują, są wytrzymałe, solidnie zbudowane i konkretne.

 

Sokowirówka

Sokowirówka to maszyna większa niż przeciętna wyciskarka. Jest też o wiele szybsza, ponieważ tnie owoce ostrymi nożykami.
Cięcie składników ostrymi nożami powoduje wydzielanie się temperatury, a co za tym idzie – utratę cennych składników, witamin i minerałów, które giną w podwyższonej temperaturze.

Sok z takiej sokowirówki jest dość klarowny i zbliżony do soku kupowanego w sklepie, jednak zawiera sporą ilość piany oraz bardzo szybko się rozwarstwia. Sprzęt ma też jedną istotną wadę – napowietrza sok, przez co produkt otrzymany trzeba spożyć od razu po jego uzyskaniu. Wilgotny miąższ pozostający w środku maszyny nie nadaje się do ponownego wyciśnięcia (ani wykorzystania np. do upieczenia ciasta) i utrudnia mycie sokowirówki. Nie ma co ukrywać – sokowirówka to sprzęt bardzo głośny. Ważnym aspektem opowiadającym się za sokowirówką jest przede wszystkim cena. Maszynę można kupić za bezcen, w znacznie niższej cenie niż wyciskarkę. Jednak czas gwarancji mamy znacznie skrócony.

c52825d76609f610f89800a50899dd2a

WNIOSKI:

Czas na podsumowanie. W naszym zestawieniu bezkompromisowo wygrywa wyciskarka ( i nie tylko przez wzgląd na to, że jesteśmy firmą sprzedającą owy produkt ). A wygrała ponieważ:

  • Sok z wyciskarki jest lepszy niż z sokowirówki.
  • Wyciskarka wyciska 2 razy więcej soku niż sokowirówka.
  • Wyciskarka nie napowietrza soku.
  • Wyciskarka jest prostsza w umyciu niż sokowirówka.
  • Wyciskarka jest cichsza niż sokowirówka.
  • Wyciskarka jest znacznie mniejsza niż sokowirówka.
  • Wyciskarka ma dłuższą gwarancję niż sokowirówka.
  • W wyciskarce możemy wyciskać zioła, małe owoce, orzechy, robić smoothie, zupy, lody i koktajle, zaś w sokowirówce tylko soki.
  • Sok z wyciskarki ma więcej składników odżywczych i zaspokaja głód na dietach, ponieważ zawiera delikatny miąższ.
  • Pulpa z wyciskarki jest sucha i daje nam pewność, że cały sok jaki był w owocu/warzywie mamy w szklance.
  • Składniki odżywcze w soku są w pełni zachowane, kiedy sok jest wyciskany w wyciskarce.
  • Sok z wyciskarki może stać w lodówce 3 dni.

Soki z wyciskarki możemy przechowywać w buteleczkach, które codziennie będziemy brali do pracy (lub będziemy pakować je dzieciom do szkoły). Zaoszczędzimy koszty ponoszone na soki kupowane w lokalach, a przy okazji będziemy mogli tworzyć własne, unikatowe pyszne i zdrowe mixy.

Pozostało więc tylko zawitać do naszego sklepu i sprawić sobie nową, piękną wolnoobrotową wyciskarkę Kuvings.

Masz pytania odnośnie naszej oferty? Zadzwoń do nas i zapytaj o aktualne promocje: +48 733 623 259