W sezonie letnim bogactwo owoców i warzyw dostępnych na polskim rynku umożliwia nam dbanie o zbilansowaną, bogatą w różnorodne składniki dietę. Świeża natka pietruszki, szpinak, porzeczki czy czereśnie to bomby witaminowe jednak ich smakiem i zbawiennymi dla zdrowia właściwościami cieszyć się możemy jedynie przez krótki okres w roku.

Niektóre z wymienionych możemy kupić w supermarketach bez względu na porę roku, jednak nie są one tak smaczne i zdrowe jak te nabyte w sezonie dojrzewania. Co zrobić aby zimą cieszyć się smakiem np. jagód czy malin? Sposobów przechowywania sezonowych produktów jest kilka.

Najczęściej stosowane to:

  • kiszenie np. ogórków czy kapusty,
  • wekowanie czyli pasteryzacja np. zup, soków,
  • konserwacja przy pomocy cukru – dżemy, konfitury, syropy,
  • suszenie – zioła, grzyby,
  • mrożenie.

Jedynym sposobem, spośród wymienionych, który niemal nie wpływa na skład chemiczny, wygląd oraz smak żywności jest zamrażanie.  Sposób ten umożliwia cieszenie się smakiem i aromatem produktów sezonowych nawet w środku zimy. Głównym problemem jeśli chodzi o przechowywanie mrożonek jest ograniczona ilość miejsca w zamrażarce, aby maksymalnie je zaoszczędzić proponujemy zamrażać samą esencję naszych ulubionych sezonowych produktów – czyli świeżo wyciśnięty sok. Jak wiadomo wyciskarka wolnoobrotowa wyciska z warzyw, owoców i ziół wszystko to co najcenniejsze. Ponadto na niektóre warzywa liściaste lub zioła w zasadzie nie ma innego dobrego sposobu niż zamrożenie musu lub wyciśniętego soku. O doskonałych właściwościach pokrzywy nie trzeba nikogo przekonywać (pisaliśmy o nich jakiś czas temu tu: https://www.dobrewyciskarki.pl/piecze-leczy-poznaj-wlasciwosci-pokrzywy/) jednak roślina ta dostępna jest bardzo krótko – wiosną i na początku lata kiedy wschodzą młode pędy, no i raczej nie kupimy jej w żadnym sklepie. Dlatego my, mrozimy wyciśnięty już sok i korzystamy z niego przez cały rok. Do tego celu potrzebne są foremki do kostek lodu do których wlewamy sok. Zamrożone kostki przekładamy do woreczków przeznaczonych do przechowywania mrożonek. W ten sposób uzyskujemy wygodne, niewielkie porcje soku, które są bardzo praktyczne w codziennym użytkowaniu i zajmują mało miejsca.

Podobnie możemy postąpić z pietruszką, jarmużem, szczawiem i szpinakiem jeśli używamy ich do przyrządzania soków, koktajli czy zup – przygotowane kostki zamrożonego soku można dodać bezpośrednio do szklanki czy garnka. Owoce takie jak truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czy czereśnie większość osób mrozi w całości. Jednak zajmują wtedy dużo miejsca a po rozmrożeniu często są sflaczałe, pozbawione turgoru. Zwykle i tak później są blendowane. W zależności od tego do czego planujemy wykorzystać owoce można przechować je w postaci zamrożonego musu (uzyskać go możemy również przy pomocy wyciskarki, która w odróżnieniu od blendera pracuje na wolnych obrotach i nie zmienia własności produktów) lub soku w kostkach.

Kilka faktów na temat zamrażania – jak efektywnie zamrażać warzywa i owoce:

  • zamrażaj owoce dojrzałe i świeże, najlepiej w jak najkrótszym czasie po zerwaniu,
  • maksymalna temperatura zamrażania to -18°C,
  • nie zamrażaj przyprawionych produktów, gdyż niektóre z nich zmieniają smak podczas zamrażania np. czosnek gorzknieje,
  • warzywa, które zamrażasz w całości – wcześniej zblanszuj czyli sparz wrzątkiem a następnie schłodź zimną wodą; pozwoli to zachować intensywny kolor a także dezaktywuje drożdże i enzymy które wpływają na psucie produktów; blanszowanie powoduje utratę około 20% zawartości witaminy C,
  • produkty, które chcesz zamrozić powinny być wcześniej schłodzone i dokładnie wysuszone,
  • najlepiej zamrażać produkty w małych płaskich porcjach – wpływa to na szybkość ich wychładzania i zamarzania
  • szybsze zamarzanie ma przewagę nad powolnym – podczas szybkiego mrożenia powstaje większa ilości, małych kryształów, które nie niszczą ścianek tkanki i własności poddawanego obróbce chłodniczej produktu nie zmieniają się,
  • by zmniejszyć objętość mrożonych produktów zamrażaj musy lub soki,
  • mrożenie wpływa korzystnie na bioprzyswajalność takich mikroelementów jak żelazo i witamina B,
  • mrożenie powoduje ubytek witamin, głównie witaminy C, jednak nie jest to duża strata– 40 % dopiero po około 8 miesiącach przechowywania,
  • mrożone warzywa i owoce można przechowywać nawet do roku