Kapusta warzywo, które jest silnie zakorzenione w tradycji kulinarnej, jednak przez lata w Polskiej kuchni kapusta była wykorzystywana w ograniczony sposób i nie zawsze wykorzystywaliśmy jej wszystkie walory. Zazwyczaj nasze mamy i babcie używały jej wyłącznie do kilku potraw w formie kiszonej lub gotowanej. Na szczęście poznaliśmy i poznajemy nadal także inne jej zastosowania i choć dla wielu wciąż jest to zaskoczenie, soki z kapusty zdobywają coraz więcej zwolenników. Po przeczytaniu artykułu Ty także nabierzesz apetytu na sok z kapusty, który ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu, dzięki wielu cennym właściwościom zdrowotnym.
Kapusta poza tym, że korzystnie wpływa na nasze zdrowie, ma też mało kalorii, 100 gramów surowej kapusty to zaledwie 22 kalorie, jest więc szczególnie polecana na dietach, których celem jest redukcja wagi.
Większość z nas kojarzy kapustę tradycyjnie z kuchnią Europy środkowej, ale warzywo to pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i już starożytni Grecy uznawali kapustę, za lek na wiele chorób związanych z wątrobą i stawami. Obecnie kapustę zalicza się do grona superfoods, oznacza to, że ma ona wiele witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu, a jej regularne spożywanie wpływa znacząco na poprawę zdrowia.
Tak dobre działanie kapusty na ludzki organizm wynika z zawartości m.ni witamin:
- Witaminy K, która jest pokarmem dla mózgu, poprawia koncentrację i funkcje psychiczne. Regularne picie soku z kapusty redukuje ilość uszkodzonych nerwów, a badania wykazały, że skutecznie chroni nas przed demencją i chorobą Alzheimera.
- Witaminy C i siarki, które pomagają oczyścić organizm z toksyn, kwasu moczowego oraz wolnych rodników.
- Witaminy U, Która działa na nas gojąco, w naturalny sposób wpływa na normalizowanie się soków żołądkowych (gdy jest ich za mało pobudza produkcję, gdy za dużo hamuje). Dlatego sok z białej kapusty bardzo szybko normalizuje pracę jelit. Pomaga także w przypadku zapalenia piersi u kobiet karmiących, wystarczy w tym celu obłożyć pierś liściem kapusty.
Zbawienny wpływ kapusty na nasz organizm
Nie bez przyczyny używamy tu słowa zbawienny, ponieważ spożywanie kapusty pod każdą postacią leczy nasz organizm.
- Kapusta działa przeciwbólowo, jest to szczególnie ważna informacja, dla osób cierpiących na bóle głowy. Dawniej zamiast tabletek przeciwbólowych, stosowano sok z kapusty, ale to nie wszystko, nie tylko płynna postać pomoże w tym wypadku, skutecznie działa także kompres z liści kapusty.
- Jeśli jesz dużo kapusty i pijesz soki, Twój organizm dużo łatwiej będzie zwalczał komórki rakowe na odcinku jelita grubego, w żołądku i prostacie.
- Sok z kapusty pomaga rozszerzać żyły i ułatwia przepływ krwi.
- Poprawia wygląd skóry, dzięki temu, że zwalcza wolne rodniki
- Kolonializuje przewód pokarmowy dobrymi bakteriami, których nigdy za wiele.
Pisząc o zaletach jakie na nasze zdrowie ma kapusta, nie możemy nie wspomnieć o jednej z najważniejszych cech. Mianowicie według naukowców z Nowojorskiego Instytutu Badań nad Hormonami, kapusta i inne warzywa z rodziny kapustowatych, takie jak brokuł, kalafior, jarmuż czy brukselka, zawierają w sobie indole, są to związki chemiczne, które przyśpieszają dezaktywację estrogenu. Działanie to znacząco zmniejsza ryzyko zachorowanie na raka sutka i spowalnia rozsiew już istniejącego guza. Należy tu zaznaczyć, że obróbka cieplna warzyw uszkadza indole i pozbawia je działania antyestrogenowego, dlatego tak istotne jest picie soków z surowej kapusty.
Sok z kapusty – Jak pić sok z kapusty, by działał?
Sok z kapusty można pić bez wprowadzania konkretnego planu, my jednak sugerujemy Ci dwie metody, za pomocą których wzmocnisz swój organizm przed zimą i poprawisz stan swojego zdrowia.
Należy podkreślić, że sok z surowej białej kapusty należy pić profilaktycznie. Wystarczy regularnie pić szklankę soku raz dziennie przez ok. 3 miesiące, by poprawić kondycję naszego organizmu. Dodatkowo w okresie jesiennym polecamy miesięczną kurację sokiem z kapust, który należy wypić na czczo i po kolacji.
Jak zrobić sok z kapusty?
Do przygotowania soku z kapusty wybierz twardą i jak najbardziej zwartą główkę kapusty. Luźne liście kapusty mogą oznaczać kapustę przeazotowaną. Do przygotowania jednej szklanki soku będzie potrzebna ok. ćwierć kapusty. Najefektywniejszym sposobem na zrobienie soku z kapusty, jest wykorzystanie wyciskarki wolnoobrotowej, która dzięki wolnym obrotom, nie nagrzewa się, a tym samym nie niszczy witamin wrażliwych na wysokie temperatury. Wystarczy wówczas pokroić kapustę na mniejsze kawałki i w zaledwie chwilę sok będzie gotowy.
Taki sok najlepiej jest wypić zaraz po przygotowaniu, ale jeśli zrobisz go więcej, spokojnie możesz odstawić do lodówki i wypić w ciągu 24 godzin.
Przepis 1
1/4 główki kapusty
1 ogórek
1 szklanka świeżych jagód
1 jabłko
Przepis 2
1/2 małej główki kapusty
2 pomarańcze
1/2 cytryny