Świat składa się z nazw. Coraz więcej obcobrzmiących wyrazów atakuje naszą codzienność. Nadążyć za wszystkimi to nie lada sztuka. W szczególności nazwy należące do kategorii kulinarnej zadziwiają nas każdego dnia. Sprawdź, co kryje się pod nazwami, które do tej pory widziałaś/eś tylko w gazetach lub internecie!
Dam sobie rękę uciąć, że Wasze babcie nie znają takiego składnika, jak nasiona chia lub goji. Miody wielokwiatowe, lipowe, spadziowe – ok, ale miód Manuka? Cóż to jest? Przez obcobrzmiące nazwy czujemy niechęć do nowości pojawiających się na rynku gastronomicznym. A to błąd! Ponieważ pod tymi nazwami kryją się naturalnie zdrowe dodatki do soków i potraw, które z pewnością znajdą zastosowanie w naszej kuchni. Pozwólcie, że odsłonię przed wami rąbek tajemnicy i przedstawię wiele ‘naturalnych neologizmów’.
Acai (Euterpa)
To ciemne jagody podobne do polskiej porzeczki, rosnące na drzewach palmowych w lasach deszczowych Ameryki Południowej. Acai zawiera ponad dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż borówka, obniża ryzyko wystąpienia nowotworów lub choroby wieńcowej. Dodatkowo acai to doskonałe źródło błonnika, kwasów tłuszczowych i witaminy C.
Noni (Morwa indyjska)
Noni to krzew rosnący w okolicach południowo-wschodniej Azji i wysp Pacyfiku. Owoce tego krzewu nazywane są przez naukowców “aspiryną przyszłości”. Zielone jagody wykazują także silne działanie przeciwnowotworowe, zapobiegają miażdżycy, leczą infekcję układu pokarmowego i zwalczają bakterie w jamie ustnej. Jedzenie na surowo owoców i picie soków z dodatkiem jagód Noni działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Aloes
Bogate źródło witaminy B12, łagodzi problemy z układem pokarmowym, wspomaga trawienie. Aloes to roślina stosowana od wieków w medycynie i kosmetologii, jego miąższ jest pełen witamin i w większości składa się z wody. Więcej o aloesie przeczytasz w artykule poświęconym tej roślinie
Jagody Goji
Te pyszne, czerwone, zwykle suszone jagody nie tylko są świetnym dodatkiem do koktajli i codziennej owsianki, ale także naturalnym lekiem przeciw chorobom serca i grypie. Wspomagają układ odpornościowy, poprawiają wzrok i skórę poprzez dużą zawartość karotenu. Polecane są w szczególności dla osób, których praca wymaga dużego wysiłku umysłowego ponieważ zwiększają aktywność mózgu.
Trawa jęczmienna ( młody jęczmień )
Zwiera dużo chlorofilu, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, wspomaga układ odpornościowy oraz trawienie. Polecana aktywnym osobom z powodu zbawiennego działania na metabolizm. Pozwala zrzucić zbędne kilogramy i uzupełnić dietę w chlorofil. A o chlorofilu możecie przeczytać w innym artykule na naszym blogu.
Pierzga
Pierzga to wytwór pszczół, który znalazł zastosowanie w nowoczesnej kuchni XXI wieku. Dodaje energii i pomaga zrzucić zbędne kilogramy poprzez hamowanie łaknienia. Zawiera witaminę B12. Zapobiega zakrzepom krwi i reguluje poziom cukru. Granulowany pyłek kwiatowy wraz z dodanymi przez pszczoły enzymami trawiennymi, miodem, inhibinami, kwasami organicznymi oraz witaminami B, E i K wzmacnia cały organizm. Poprawia sen i koncentracje. Polecana jest mężczyznom z problemami z prostatą.
Nasiona Chia
Ostatnimi czasy modny pudding z nasion chia nie tylko jest pyszny, ale też pełen składników odżywczych, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz węglowodanów, białka, błonnika i wapnia. Dodanie nasion do soków obniża ich indeks glikemiczny i zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Nasiona Konopi
Olej i nasiona konopi są najbogatszym źródłem ALA. Obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko zawałów serca. Zawierają witaminę E i magnez. Wzmacniają układ odpornościowy, korzystnie działają na naczynia wieńcowe, skórę i kości.
Maca
Peruwiańska roślina-korzeń dodaje energii, poprawia nastrój, usuwa zmęczenie, wspomaga pracę nadnerczy i działa antystresowo. Do kupienia w woreczkach w formie proszku rozpuszczalnego w wodzie/sokach.
Miód Manuka
Nowozelandzki, pyszny miód zawiera metyloglioksal, który ma takie samo działanie jak antybiotyk. Leczy przeziębienia, wzmacnia organizm, hamuje rozwój bakterii w organizmie, wzmacnia odporność, a nawet leczy stany zapalne skóry. W szczególności polecany osobom borykającym się z trądzikiem i problemami skórnymi. No i jest pyszny, ale o tym już wspomniałam 🙂
Spirulina
Jest to zielona, alkaiczna alga działająca przeciwwirusowo, przeciwzapalnie oraz wspomaga pracę całego układu trawiennego. Dodatkowo chroni przez reumatyzmem i innymi zapaleniami stawów.
Pitaja (Smoczy owoc)
Smakowity, różowy owoc nie tylko pięknie wygląda na talerzu, ale posiada też wiele właściwości odżywczych. Smoczy owoc to źródło witaminy C oraz błonnika, dzięki którym poprawia się odporność organizmu oraz jego ogólna kondycja. Podkręca metabolizm i ułatwia trawienie. Pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi, dlatego polecana jest diabetykom. Wspomaga proces gojenia ran i regeneruje naskórek.
Źródła
Pic:
http://vitapower.pl
suplementy online
biosna.com
http://windowbee.com
nasionbank.pl
zkaniewski.pl
http://febico.pl/wp
healthawarenessforall