O co chodzi z tym jarmużem?
.. i czemu jest taki modny?
Zapewne większość osób słyszała już o tym zielonym, karbowanym przyjacielu każdego, kto śledzi nowinki związane ze zdrowym odżywianiem sie i dietą. Dlaczego, z wyglądu niepozorna sałatopodobna roślina, zdobyła taki rozgłos?
Już w starożytności jarmuż był ceniony za swoje walory smakowe i zdrowotne działanie. Jest istną bombą witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Najważniejsze pozytywne działanie jarmużu to bycie silnym przeciwutleniaczem poprzez zawarty w nim sulforafan. Ten oto składnik wykazuje działanie antynowotworowe i chroni przed występowaniem raka jelita, pęcherza, jamy ustnej, płuc i krtani, co więcej, hamuje nadmierne wydzielanie aktywnych estrogenów odpowiedzialnych za raka piersi.
Jarmuż również zyskał na popularności poprzez rosnącą tendencję przechodzenia konsumentów na dietę wegetariańską i wegańską, ponieważ jest źródłem białka, na którego niedobór często skarżą się jarosze.
Warto też wspomnieć o dobroczynnym działaniu tego liściastego warzywa na oczy, z powodu posiadania witaminy A, przeciwdziałającej kurzej ślepocie i wielu innym problemom ze wzrokiem.
W Jarmużu szczególnie rozkochać się powinny panie, cierpiące na bolesne, obfite menstruacje. Witamina K, zawarta w liściach, zmniejsza uciążliwe krwawienie miesiączkowe oraz wspomaga krzepliwość krwi i gojenie się ran.
Lekarze często polecają włączenie jarmużu do diety osobom starszym z powodu dużej zawartości soli mineralnych, takich jak potas i wapń, które usprawniają pracę układu sercowego, a także z powodu błonnika, regulującego pracę jelit.
Tyle dobra w jednej roślinie.
I gdy nadchodzi czas zakupu, stojąc jeszcze w kolejce do kasy i czując pewien niepokój związany z zielonym karbowanym warzywem , rodzi się w głowie pytanie:
„Jak ten jarmuż przyrządzić?”
Otóż, to dziecinnie proste. Jarmuż można gotować na parze, smażyć, piec a nawet grillować. Można także wycisnąć z niego sok, w przepięknym zielonym kolorze
Sok z jarmużu
„Jak zachęcić dzieci do jedzenia jarmużu?”
Wiadomo, zielone warzywa i dzieci to odwieczni wrogowie. Więc co zrobić, by dzieci zaznały dobroczynnego działania jarmużu bez kręcenia nosem? Polecamy zrobić z niego czipsy! Przepyszna i zdrowa przekąska, zawładnie sercem malucha, a i mama z tatą chętnie pochrupią pieczone listki przed telewizorem.
Przepis na czipsy z jarmużu
- Świeży jarmuż, obrany z twardych części i umyty
- Oliwa z oliwek
- Ulubione zioła i przyprawy
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia układamy liście jarmużu. Skrapiamy lekko oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Wkładamy na 5-6 min do nagrzanego piekarnika i uważamy, by listki się nie spaliły.
Wyjmujemy, studzimy i cieszymy się pyszną, zdrową, fit przekąską razem z dziećmi.