Późną jesienią i zimą trwa sezon na cytrusy. Zapach mandarynek roznosi się po sklepach i domach, a skórka pomarańczy zdobi większość ciast. Przekonaj się, dlaczego warto spożywać cytrusy codziennie o tej porze roku oraz jak wykorzystać je w swojej kuchni.

Typowo letnie owoce najlepsze są zimą. Dlaczego? Ponieważ zbiory cytrusów, które nie będą później pokonywać trzytygodniowej wycieczki do Polski, zaczynają się w listopadzie. Wtedy to w okolicach basenu śródziemnomorskiego drzewa cytrusowe zaczynają wydawać najlepsze owoce, nasiąknięte słońcem i ciepłym klimatem. Ich transport do Polski trwa od 3 do 5 dni i transportowane owoce nie są zwykle pryskane chemicznym roztworem chroniącym przed zepsuciem. Sezon trwa aż do marca, jednak najlepsze cytrusy dostaniemy tuż przed świętami Bożego Narodzenia. W szczególności mandarynki i pomarańcze są wtedy najsmaczniejsze i najbardziej soczyste.

Rozpoczynając dzień szklanką wody z sokiem z cytryny przyśpieszymy swój metabolizm, a co za tym idzie, szybciej i efektywniej zrzucimy nadprogramowe kilogramy. Grejpfruty i sok grejpfrutowy przyśpiesza odchudzanie, redukuje cellulit i ujędrnia skórę. Wiele diet opiera się na grejpfrutach, a one same należą do kategorii superfoods. Pomarańcze to skarbnica zdrowia i witaminy C. Zawierają w sobie pektyny odpowiedzialne za blokowanie wchłaniania się szkodliwych substancji do organizmu i wspomagają pracę jelit. Dodatkowo znajdziemy w nich witaminę A poprawiającą wzrok i stan naskórka, witaminę B1, B2 i B12 oraz fosfor i sód. Badania wykazały, że codzienne spożywanie cytrusów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Wzmacniają odpornośc i pomagają w walce z przeziębieniem.

Jednak nie każdy może codziennie spożywać cytrusy. Osoby z wrażliwymi zębami, powinny ograniczyć spożycie w szczególności cytryn, ponieważ te osłabiają ich szkliwo. Także osoby zażywające antybiotyki muszą całkowicie wyeliminować cytrusy z diety.

Cytrusowe przepisy

Sok- bomba odpornościowa

Pół cytryny
4 pomarańcze
3 cm imbiru

Wszystkie składniki obieramy i wyciskamy sok w wyciskarce. Sok może być lekko pikantny przez sporą zawartość imbiru, więc nie każdemu może posmakować.

Cytrynowe batoniki

Ciasto:
250 gram masła
Pół szklanki cukru
2 szklanki mąki
szczypta soli

Mus cytrynowy na ciasto:
6 jajek
2,5 szklanki cukru
2 łyżki startej skórki z cytryny
1 szklanka soku z cytryny
1 szklanka mąki
cukier puder

Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. W misce miksujemy masło z cukrem na krem, następnie dodajemy mąki i soli i miksujemy, aż składniki idealnie się ze sobą połączą. Otrzymane ciasto przekładamy na prostokątną blachę i ugniatamy, aż cała blacha zostanie równo zakryta przez ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut, aż ciasto się zabrązowi. Po czasie wyjmujemy blachę i pozostawiamy do wystygnięcia.

W czasie, kiedy spód stygnie, robimy mus cytrynowy. Jajka wbijamy do miski i miksujemy aż do uzyskania delikatnej piany. Dodajemy cukier, skórkę cytryny i sok. Do otrzymanej mieszanki partiami dodajemy mąkę. Mus przelewamy do wcześniej upieczonego ciasta i wstawiamy piekarnika nagrzanego do 180* i pieczemy 30-35 min. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i kroimy na małe trójkąty.

Sok świąteczny

7 klementynek
1 jabłko
szczypta cynamonu

Owoce wyciskamy w wyciskarce, sok przelewamy do szklanki dodając szczyptę cynamonu.

Sos pomarańczowy

2 pomarańcze
2 łyżki cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka masła

Z pomarańczy wyciskamy sok i przecedzamy. Do garnuszka wsypujemy cukier i palimy na jasno złoty kolor. Następnie wlewamy do niego sok. Uwaga – taka mieszanka pryska. Mieszamy zawartość garnka i redukujemy pod nim ogień tak, by pół objętości soku wyparowało. Po tym zdejmujemy garnek z ognia i do słodkiego soku dodajemy kopiastą łyżkę zimnego masła. Na koniec dodajemy sól i ocet. Wszystko mieszamy.