Wiele słyszy się o cudownych właściwościach warzyw i owoców. Banany wybielające zęby, odchudzająca moc grejpfruta, czy magiczne działanie pietruszki na porost włosów- serwisy internetowe i gazety bombardują nas takimi informacjami każdego dnia. Dziś sprawdzimy co jest prawdą a co mitem!

Pomidor + ogórek to zdrowe i pyszne połączenie – MIT

To, że pomidor z ogórkiem w kanapce i sałatce smakują świetnie, nie oznacza wcale, że takie połączenie jest zdrowe. Ogórki zawierają sporo askorbinazy – enzymu rozkładającego witaminę C, więc jeżeli pomieszamy ogórka z pomidorem(lub papryką), całe bogactwo witaminy C ulegnie rozpadowi.

Ziemniaki tuczą – MIT

Kartofel z wody zawiera około 90 kcal. Oczywiście mowa o takich niesolonych, bez dodatku masła, śmietany itp. To popularne obiadowe warzywo, może nie zawiera wielu witamin i składników niezbędnych do życia, jednak całkowite wyeliminowanie go z diety wcale nie sprawi, że schudniemy. Ziemniaki powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu ponieważ są źródłem witaminy C, potasu i wapnia. Dodatkowo idealnie pasują do każdego obiadu 🙂

Banany wybielają zęby – PRAWDA

Skórka banana zawiera potas, wapno i witaminę D. Nacieranie nią zębów znacznie wpływa na kolor szkliwa i wspomaga kurację wybielającą. Witaminy zawarte w wewnętrznej stronie skórki wzmacniają zęby, pomagają pozbyć się nieestetycznego nalotu i przebarwień. Najlepsze do wybielania są banany mocno dojrzałe z lekko brązową skórką, takie mają najwięcej potasu. Zabieg wybielania trzeba wykonywać co najmniej raz dziennie po uprzednim umyciu zębów. Na efekty trzeba jednak poczekać przynajmniej miesiąc, jednak po tym czasie mamy pewność, że nasze zęby są bielsze, dziąsła zdrowsze, a nadwrażliwość spowodowana inwazyjnym wybielaniem nas nie dotyczy.

>>Zobacz też: Jedz banany codziennie i zobacz efekty!

marchewkaPicie soku z marchewki w dużych ilościach przyciemnia kolor skóry – MIT

Sok z marchewki jest pyszny – wiadomo – lecz czy możemy go pić codziennie? Otóż nie. Marchewka to skarbnica beta karotenu, który owszem, lekko barwi skórę, ale na pomarańczowo. Nadmierne picie soku z marchewki może powodować nieestetyczne pomarańczowe plamy wokół ust, na dłoniach i stopach, a w najgorszym przypadku reakcję alergiczną, charakteryzującą się czerwonymi, swędzącymi plamkami i krostkami na całym ciele. 3x w tygodniu to maximum, jeżeli chodzi o picie marchewkowego specjału.

Cytrusy zawierają najwięcej witaminy C – MIT

Więcej witaminy C niż cytrusy zawiera papryka. Jest to najbardziej wartościowe warzywo w okresie jesienno- zimowym. Zamiast pić litrami sok pomarańczowy, spróbuj zrobić paprykowy – zdrowy, a jaki pyszny!

Pietruszka przyśpiesza porost włosów – PRAWDA

Picie soku z natki i korzenia pietruszki przynajmniej 3x w tygodniu sprawia, że po miesiącu zauważymy masę 'babyhair’ na głowie. To warzywo po prostu w magiczny sposób działa na włosy, zagęszczając je, wzmacniając i nabłyszczając. Jeżeli nie smakuje Ci pietruszkowy sok, spróbuj zrobić płukankę do włosów z natki pietruszki.

>>Przepis znajdziesz tu

burakJedzenie dużej ilości buraków może spowodować biegunkę – PRAWDA

Buraki to skarbnica żelaza, jednak spożywanie ich w nieograniczonych ilościach może spowodować spore problemy żołądkowe i trawienne. Dodatkowo, po wypiciu zbyt dużej ilości soku z buraków, możemy mieć zawroty głowy, nudności i bóle brzucha. Wszystko jest dobre, jeżeli potrafimy zachować umiar.

Cytryna niszczy szkliwo – PRAWDA

Kwasy zawarte w cytrynie intensywnie działają na szkliwo i dziąsła, osłabiając je i powodując nadwrażliwość. Pamiętajmy, że po zjedzeniu czegoś kwaśnego, lub wypiciu wody z cytryną, nie myć zębów co najmniej przez pół godziny

Grejpfruty odchudzają – PRAWDA

Jedzenie grejpfrutów po posiłku sprawia, że czujemy się dłużej nasyceni. Owoc ten sprawia, że przemiana materii przyśpiesza, nasz organizm oczyszcza się, a tłuszcze spalają się szybciej.

>>Zobacz też:Chudnij przez grejpfruty